Oud grafveld ontdekt op terrein nieuwe begraafplaats Vleteren

Redactie KW

Tijdens een archeologisch vooronderzoek werden langs de Kasteelweg in Oostvleteren sporen gevonden van een grafveld uit de IJzertijd en/of Romeinse periode (ca. 500 voor Chr. tot 100 na Chr.). Volgend jaar wil de gemeente op dat terrein de nieuwe centrale begraafplaats aanleggen.

Het is volgens archeoloog Jan Decorte van CO7 de eerste keer dat er in de Westhoek dergelijke sporen aan het licht komen.

Volgend jaar wil de gemeente Vleteren in de Kasteelweg in Oostvleteren een nieuwe centrale begraafplaats aanleggen. Daartoe is nu het verplichte archeologisch onderzoek aan de gang.

Crematieritueel

“Er werden sporen gevonden van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, maar belangrijker is de aanwezigheid van een 20-tal grafbijzettingen. Het gaat om resten van het crematieritueel die in een kuil worden bijgezet, al dan niet met andere giften, die de overledene moesten begeleiden na zijn dood. Aan de hand van het gevonden aardewerk, denken we dat deze graven dateren uit de Midden-IJzerijd tot de Vroeg-Romeinse periode” aldus Jan Decorte.

Gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad van donderdagavond werd gediscuteerd over de kostprijs van de begraafplaats. Christof Dejonckheere (CD&V) vond de geraamde kostprijs van 770.000 euro veel te hoog, en stelde voor de werken te spreiden over een aantal jaren. Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) antwoordde dat het schepencollege al 100.000 euro van de prijs kon afdoen. “Maar gisteren kregen we een brief, waarin stond dat het bijkomend archeologisch onderzoek 200.000 euro zal kosten. En dat volledig ten koste van de gemeente. Waarover zijn we dan nog bezig?” zei de burgemeester.

(AHP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 30 december 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier