Oud-erfgoedminister betreurt deklassering Paviljoen van Toyo Ito

Redactie KW

Voormalig Vlaams erfgoedminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) is het niet eens met de beslissing van zijn opvolger Geert Bourgeois (N-VA) om het paviljoen van Toyo Ito in Brugge niet langer te beschermen.

Tijdelijke constructie

Van Mechelen hoopt dat het kunstwerk niet verloren gaat. Het was tenslotte hijzelf die het omstreden paviljoen van kunstenaar Toyo Ito in 2008 op de lijst zette van beschermde monumenten. Het paviljoen kwam in 2002 op de Brugse Burg te staan, toen Brugge Europese culturele hoofdstad was. Doel was om het twee jaar te laten staan. “Het is duidelijk dat zelfs tijdelijke constructies een belangrijke icoonwaarde kunnen krijgen. Bekendste voorbeeld daarvan is het Atomium”, aldus Van Mechelen . De liberaal betreurt dat het Brugse stadsbestuur het Paviljoen weg wil.

Verloederd

Van Mechelen geeft het stadsbestuur de schuld van het verloederde kunstwerk. “Het Ito-paviljoen verdiende het om als een goed huisvader te worden beheerd, bijvoorbeeld door regelmatig onderhoudswerken uit te voeren. In de praktijk is dat echter nauwelijks gebeurd. Wat mij betreft, is het dan ook geen geldige reden om nu te gaan wijzen op de oplopende kostprijs voor het herstel van het paviljoen”, zegt hij.

Nieuwe plaats onbekend

Wat er zal gebeuren met het paviljoen is nog niet duidelijk. Het is zelfs nog niet zeker dat het van de Burg verdwijnt, wist burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) vorige week nog te zeggen. Van Mechelen geeft met het Antwerpse Middelheimmuseum alvast een suggestie. In het verleden werd ook al geopperd om het paviljoen op de Brugse reien, aan het Lappersfortbos of in deelgemeente Lissewege te plaatsen.

(BELGA/E.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier