Organisatoren Polé Polé Beach moeten Heistse duinen niet herstellen

Redactie KW

De correctionele rechtbank in Brugge heeftdinsdag de herstelvordering van het Vlaamse Gewest ten aanzien van deorganisatoren van Polé Polé Beach verworpen. Het Vlaamse Gewest stelde in2004 en 2005 proces-verbaal op wegens het afgraven van de duinen tussen Heist en Duinbergen. De organisatoren, vertegenwoordigd door de voorzitteren administratief verantwoordelijke, kregen opschorting van straf.

Voor de organisatie van Polé Polé Beach 2004 en 2005 liet hetgemeentebestuur van Knokke-Heist een deel van de duinen tussen Heist enDuinbergen afgraven. Volgens het gemeentebestuur was dat noodzakelijk voorde veiligheid. Volgens het Vlaamse Gewest was de ingreep onwettig. Volgenshet Agentschap voor Natuur en Bos was de vzw Ariba, de organisatie achterPolé Polé, verantwoordelijk voor de ingreep.

De rechtbank stelde dat de inbreuken bewezen zijn. Toch had derechtbank begrip omdat ze meent dat ze gepleegd zijn in onduidelijkheid.Het gemeentebestuur van Knokke-Heist ruggesteunde de organisatie enverklaarde schriftelijk dat er voor haar geen problemen waren met deafgraving. Toch hadden de organisatoren volgens de rechter voorzichtigermoeten zijn. Ze hadden beloofd de milieuwetgeving te respecteren. Dieafspraken hebben ze niet nageleefd.

De vraag tot herstel in oorspronkelijke staat werd door de rechtbankafgewezen als ongegrond. Niemand blijkt immers de oorspronkelijke staat tekennen. Dat blijkt uit het proces-verbaal van de administratie zelf. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier