Opvolger van Sea King eind dit jaar in Koksijde

Redactie KW

De NH-90, de opvolger van de Sea Kinghelikopters op de luchtmachtbasis in Koksijde, wordt eind dit jaar geleverd. Momenteel worden de helikopters nog gebouwd. Voor de bouw van het nieuwe helikoptertype werken vier Europese luchtvaartbedrijven samen.

In 2007 bestelde de Belgische regering acht (plus twee optionele) NH-90 helikopters, voor een bedrag van 290 miljoen euro. Ze moeten de legendarische Sea King en de Alouette III vervangen.

Het eerste exemplaar zou geleverd moeten worden tegen eind dit jaar, zegt een woordvoerder van Defensie aan persagentschap Belga. De NH-90-helikopter maakt deel uit van een Europees programma. In 2001 sloten Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland een akkoord voor de gezamenlijke ontwikkeling van de helikopter. De ontwikkeling en productie gebeurt door een consortium van Eurocopter France, Eurocopter Deutschland, het Italiaanse Agusta en Fokker uit Nederland.

In totaal werden 529 bestellingen geplaatst en 102 opties door 14 landen, waaronder Europese lidstaten maar ook Australië, Nieuw-Zeeland en Oman. Het einde van de legendarische Sea King is zo meteen weer een stuk concreter.

(foto’s: mil.be)

(JV/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier