Opvolger Sea King strijkt eind dit jaar neer in Koksijde

© BELGA
Redactie KW

De NH90 helikopter NFH, de opvolger van de legendarische Sea King die gespecialiseerd is in reddingsoperaties op zee, wordt in november van dit jaar, in het slechtste geval begin 2014, op de luchtmachtbasis van Koksijde verwacht.

Het eerste voor het Belgische leger vervaardigde exemplaar vloog maandag van Duitsland naar Frankrijk voor de opleiding van piloten en mecaniciens. Een eerste batterij piloten en onderhoudspersoneel wordt de komende maanden, tot mei 2014, opgeleid in het Zuid-Franse Marignane. De eerst opgeleverde NH90, ingeschreven als RN01, vloog maandag van de fabriek in het Duitse Donauwörth, in Beieren, naar Frankrijk. Het toestel maakte in mei zijn eerste vlucht en werd op 1 augustus officieel in ontvangst genomen door Defensie.

De RN01 zal wel niet als eerste zijn opwachting maken in België. Die eer is weggelegd voor de tweede NFH uit de serie.

Marine

Ons land kocht in juni 2007 acht NH90 helikopters voor een bedrag van bijna 300 miljoen euro. Bij vier gaat het om de marineversie (NFH). De vier andere zijn voor tactisch transport (TTH). De NFH’s moeten niet alleen de goede oude Sea Kings vervangen, die dringend aan vervanging toe zijn, maar ook nieuwe capaciteiten geven aan de twee fregatten van de Belgische marine.

Veertig jaar

De Belgische militairen willen snel ervaring opdoen met de NH90. Bedoeling is tegen begin 2016 de Sea King definitief te vervangen. Die zal dan een carrière van bijna veertig jaar achter de rug hebben.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier