Opvoedingscoach over gepest worden en pesters

Redactie KW

Het pestfilmpje in Roeselare maakt heel wat reacties los. Op facebook ontaardde het dus ook in felle haatgroepen tegen de pester. Volgens opvoedingsdeskundige Heidi Deboosere uit Mesen is er voor de ouders van beide tieners werk aan de winkel.

Heidi Deboosere uit Mesen gaat als opvoedingsdekundige aan huis in West- en Oost-Vlaanderen. Ze bekijkt het filmpje vanuit uit haar beroepservaring. ” Ik vind het een zeer spijtig voorval, maar vooral ook een uitnodiging naar de ouders toe om werk te maken van het aanleren van vaardigheden aan onze kinderen”, zegt zij.

Gepeste kinderen zijn vaak kinderen die minder weerbaar zijn. Zeggen dat ze zich de pesterijen niet moeten aantrekken daar hebben ze volgens Heidi absoluut geen boodschap aan. “Ga met je kind op zoek naar wat zijn de mogelijke oplossingen. Stel het komt nog es voor, laat je tiener nadenken over wat hij kan doen om eraan te ontsnappen of wat hij kan doen om iets weerbaarder te zijn. Dan kan je gaan oefenen in een rollenspel”.

Laag zelfbeeld

De pester zou dan weer vaak iemand zijn met een laag zelfbeeld die niet op een juiste manier met frustratie of ergernis weet om te gaan. Ook voor de ouders van de pesters heeft Heidi een suggestie. “Stap met je tiener in de wagen en ga naar dat gezin toe en biedt je excuses aan. Kijk ook of die twee samen een middagje iets kunnen doen zodat de pester zich goed moet gedragen en moet leren omgaan met iemand met wie het minder goed klikt”.

Cyberpesten

Dat het pestgedrag via internet bekend raakte baart Heidi zorgen. De beste situatie is dat de jongeren thuis hun eigen pestgedrag opbiechten. De zware feiten in Roeselare zijn uitgemond in cyberpesten en ook daar omtrent geeft de opvoedingscoach enkele tips. “Ga wanneer je kind op de computer bezig is geregeld eens vragen wat hij of zij aan het doen is. Als je ziet dat iets niet door de beugel kan treedt dan niet onmiddellijk keihard op maar vraag waarom hij of zij zoiets doet.

Volgens een eerder onderzoek van de KU Leuven doet meer dan een vijfde van de jongeren aan cyberpesten en was ruim 10% al slachtoffer.

(K.B.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Opvoedingscoach over gepest worden en pesters

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier