Opvoeder klaagt toestand in opvangtehuizen voor jongeren in De Haan en Koksijde aan

Redactie KW

De toestand in de Vlaamse opvangtehuizen voor jongeren is zorgwekkend. Dat klaagt opvoeder Sammy Roelant aan in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

“De Vlaamse overheid verwaarloost de kinderen over wie ze de zorg heeft. Dit naar buiten brengen kan me mijn job kosten”, zo opent opvoeder Sammy Roelant van opvangtehuis De Vloedlijn in De Haan zijn relaas. Volgens Roelant kreunt het medisch pedagogisch instituut in De Haan onder overbevolking, en met name in weekends en vakanties, wanneer er ook gerechtskinderen van andere internaten worden opgevangen.

Directie ontkent

De opvoeder, die de lijst van Groen in Brugge trekt, getuigt ook over de impact van de krimpende budgetten, de leerachterstand en het gebrek aan medische opvolging. Hij schat dat één op drie kinderen die de Vloedlijn verlaten na hun achttiende in de gevangenis belanden. Vlaanderen telt vier noodinternaten zoals De Vloedlijn. De andere liggen in Koksijde, Leopoldsburg en Neder-Over-Heembeek. Directeur Johnny Borny van De Vloedlijn ontkent intussen dat de situatie problematisch is.

Pascal Smet en Jo Vandeurzen erkennen probleem

Pascal Smet en Jo Vandeurzen, de Vlaamse ministers van Onderwijs en Welzijn, erkennen dat “het opvangtehuis ‘De Vloedlijn’ beter omkaderd zou kunnen zijn. ” Ze erkennen het probleem en willen “op korte termijn de situatie verbeteren”. Verder werken ze gezamenlijk “aan een gedeelde visie en bijhorende aanpak over de residentiële opvang van jongeren (internaten, jeugdhulp, jongeren met eenhandicap).

“De keuzes uit de vorige legislaturen hebben tot de huidige situatie geleid. Budgettair is er momenteel echter onvoldoende ruimte om grote sprongen te maken. Maar het overleg rond het snijvlak onderwijs-welzijn inzake deze internaten verloopt wel constructief”, luidt het. “We mogen bovendien niet veralgemenen. Een verblijf in een internaat biedt voor een groep van jongeren de noodzakelijke structuur in een niet-stigmatiserende setting. Een groep van kinderen heeft echter meer nodig, bijvoorbeeld omwille van een ernstige problematische leefsituatie of omwille van hun handicap. We moeten de noden van deze kinderen en jongeren duidelijk in kaart brengen en samen tot een gepaste oplossing komen”, luidt het.

Smet en Vandeurzen vragen hun administraties en het GO! een gedetailleerde nota die de grootste noden in kaart brengt. Ook de Kinderrechtencommissaris plant zeer binnenkort een rapport over de opvangcentra.

Opvoeder klaagt toestand in opvangtehuizen voor jongeren in De Haan en Koksijde aan

Bekijk hier de reportage

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier