Opvallend veel gebruik rilatine regio Kortrijk-Roeselare-Ieper, West-Vlaanderen koploper

Redactie KW

In West-Vlaanderen wordt nog altijd veel meer rilatine voorgeschreven dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een recente studie aan de Universiteit Gent die de Focus-WTV-redactie kon inkijken. Rilatine is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan ADHD-patiënten. Het wordt opvallend veel gebruikt in Kortrijk, Roeselare en Ieper. De huisartsenkring Midden West-Vlaanderen roept artsen op om er heel voorzichtig mee om te springen.

In West-Vlaanderen wordt een kwart van de rilatine voorgeschreven die in Vlaanderen wordt verkocht. In Ieper, Kortrijk en Roeselare gebruikt maar liefst 12 procent van de jongens tussen acht en elf ADHD-medicatie. Hallucinante cijfers!

Elke maand verkopen ze 100 dozen rilatine in een willekeurige apotheek in Roeselare bijvoorbeeld. Vooral aan kinderen maar ook steeds meer aan studenten tijdens de blokperiode. West-Vlaanderen is al een tijdje trieste koploper. Een studie van de Bond Moyson in 2010 leverde ongeveer hetzelfde resultaat op.

“Wij weten dat daar iets moet aan veranderen. Wij hebben al onze leden aangeschreven dat ze het moeten gebruiken bij de juiste indicatie: ADHD”, zegt Dirk Vuylsteke van de Huisartsenkring Midden-West-Vlaanderen.

Uit de studie blijkt verder dat heel veel patiënten medicijnen slikken zonder dat die worden terugbetaald. Wat betekent dat er geen uitvoerige diagnose is gesteld door een multidisciplinair team. Nochtans is het slikken van rilatine gevaarlijk als dat niet strikt nodig is. De medicijnen zijn verslavend en hebben ernstige bijwerkingen zoals slapeloosheid en verminderde eetlust.

(ND/ABO)

Opvallend veel gebruik rilatine regio Kortrijk-Roeselare-Ieper, West-Vlaanderen koploper

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het Focus-WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier