Opvallend hoge zelfdodingscijfers in West-Vlaanderen

Redactie KW

Onze provincie scoort slecht op het vlak van zelfdoding. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. In de top tien van gemeenten met het meest aantal zelfdodingen zijn er vijf uit West-Vlaanderen. Op het platteland zou de kans op vereenzaming groter zijn en dat vormt een risico. Gemeenten met een verarmde en verouderde bevolking scoren het minst goed.

Ruim een derde van de gemeenten in West-Vlaanderen scoren ruim boven het gemiddelde van het aantal zelfdodingen. In de top tien van Vlaanderen staan zelfs deze vijf gemeenten van bij ons.

3. De Panne

5. Menen

8. Ledegem

9. Tielt

10.Heuvelland

Om zelfdoding te voorkomen richten hulpverleners zich vaak op individuele factoren. De studie toont nu aan dat de plaats waar je leeft ook kan meespelen. Op het platteland is sociaal isolement een risico. Uit de studie blijkt dus dat de gemeenschap een rol speelt bij zelfdoding. Preventiecampagnes moeten dus ook met die factor rekening houden.

Mensen die vragen hebben rond zelfdoding kunnen terecht bij Tele-onthaal op het nr. 106. Er zijn ook gespreksgroepen voor nabestaanden na zelfdoding in Roeselare en Kortrijk.

(KV/LD)

Meer in het nieuws van Focus en WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier