Optelfout op kunstwerk in De Panne

Redactie KW

Het kunstwerk ‘Boundaries of Infinity’ in De Panne bevat een fout. De reeks getallen op het werk zou de wiskundige reeks van Fibonacci moeten zijn, maar er is een foute optelling gemaakt. Dat ontdekte de Oostendse wiskundige Dirk Huylebrouck.

De reeks van Fibonacci ontstaat door de optellingen 1+1=2, 1+2 = 3, 2+3=5, 3+5=8 en zo verder tot in het oneindige. Als je de opeenvolgende getallen deelt (3/2, 5/3, 8/5…), dan benader je 1,618 of de gulden snede. Het is deze reeks getallen die vermeld staat op het kunstwerk Boundaries of Infinity van Norbert Francis Attard. Dat kunstwerk werd vorig jaar voor het gemeentehuis van De Panne geïnstalleerd.

“Bij de optelling van 1.597 en 2.584 is een fout gemaakt”, zegt de Oostendse doctor in de wiskunde en docent aan het Departement Architectuur Sint-Lucas in Brussel en Gent Dirk Huylebrouck. “Op het kunstwerk worden die opgeteld tot 4.541, terwijl het 4.181 moet zijn. Daardoor zijn ook alle volgende getallen fout. Ik vind het een mooi kunstwerk, maar ik stel voor om de foute reeks geschilderde getallen af te schrapen en de juiste getallen in de plaats te zetten.”

(HH)

Optelfout op kunstwerk in De Panne

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier