Opschorting van straf voor vzw De Diggers

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Ieper heeft maandag de vzw De Diggers, beschuldigd van het illegaal opgraven van munitie, opschorting van straf verleend. In de toekomst moet de vereniging bij opgravingen wel over de nodige vergunningen beschikken. De Diggers vrezen echter dat hun werking in gevaar komt.

De rechtszaak tegen de amateurarcheologen, die vooral werkzaam zijn in de Westhoek rond de slagvelden van de eerste Wereldoorlog, begon na een klacht in 2006. Het Openbaar Ministerie verweet hen op een industrieterrein zonder geldige vergunning naar oorlogsmunitie te hebben gegraven.

De rechter achtte dat bewezen, maar sprak toch de opschorting van straf uit. Wel moeten De Diggers voortaan voor elke opgraving een aanvraag doen. Voorzitter Patrick Van Wanzeele hoopt nu een vergunning voor heel het Ieperse gebied te kunnen krijgen.

Bijkomend probleem is dat de rechter oorlogsmunitie als archeologisch materiaal beschouwd, waardoor alleen archeologen de spullen mogen opgraven. De Diggers bestaan echter enkel uit vrijwilligers.

De vzw werd ook verweten voorwerpen te hebben doorverkocht aan toeristen, maar daarvoor vond de rechter geen enkel bewijs. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier