“Oproep tot dialoog belangrijk op IJzerbedevaart”

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters onthoudt uit de toespraak op de IJzerbedevaart vooral “de oproep tot dialoog” van gemeenschap tot gemeenschap. Brussel is volgens Peeters “specifiek en bijzonder” en de toekomst van Brussel verdient volgens Peeters aandacht.

“Het belangrijkste is de oproep tot dialoog. Maar daarvoor moet je met twee zijn. Wij willen met een mandaat van de Vlaamse regering onderhandelen, maar het is belangrijk dat ook de Franstaligen mensen mandateren”, zegt hij.

De stelling van IJzerbedevaartcomitévoorzitter Walter Baeten dat er maar geen federale verkiezingen meer moeten zijn, deelt Peeters niet. Hij pleit er zoals bekend voor om het zwaartepunt bij de deelstaten te leggen, maar vindt dat er een federaal niveau met afgeslankte bevoegdheden mag blijven bestaan.

Voorzitter Baeten zei ook dat Vlaanderen een fusie van het Brussels en Vlaams Gewest op tafel moet leggen. Peeters benadrukt dat het om een piste van de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité gaat.

“Brussel is specifiek en bijzonder, het is een multiculturele, tweetalige stad, de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Het is belangrijk dat we Brussel een toekomst geven en daarover praten met iedereen die daarbij betrokken is”, zei Peeters, voor wie Brussel ook de hoofdstad van België mag blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier