Oppositie verlaat gemeenteraad uit onvrede met nieuwe beperkte rol

Redactie KW

Jos Millecam, fractieleider van Samen in de Damse gemeenteraad én arrondissementeel voorzitter van Open VLD is niet te spreken over het nieuwe gemeentedecreet. Dat beperkt volgens hem de rol van de oppositie tot een minimum. De oppositie verliet daarom donderdagavond de gemeenteraad.

“Het nieuwe gemeentedecreet laat enkel nog toe dat de oppositie eens per jaar wat nuances kan aanbrengen op het budget van een gemeentebestuur”, legde Millecam uit. “Belangrijke openbare werken of andere beslissingen moeten niet langer aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Ze worden in het college van burgemeester en schepenen afgehandeld. Onze inspraak is tot een minimum herleid. Nochtans zou de gemeenteraad het hoogste democratische orgaan van een gemeente moeten zijn. Mijn minister Marino Keulen heeft nog de meeste schuld”, ging Millecam verder. “Hij mocht dit decreet nooit hebben laten passeren. Het is op maat gemaakt voor de meerderheid maar zet de oppositie grotendeels buiten spel.”

CD&V-burgemeester Dirk Bisschop toonde enig begrip. “Ik zal dit met mijn collega-burgemeesters bespreken.” Het budget 2011 werd in Damme uitsluitend door de CD&V-meerderheid gestemd. “Ik betreur dat het debat niet is gevoerd,” reageerde schepen voor financiën Joachim Coens (CD&V). “Het budget is het belangrijkste agendapunt van het hele jaar.”

(GW/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier