Oppositie mag geen vragen stellen na Oudenburgse gemeenteraad

Redactie KW

OudenburgDe gemeenteraad eindigde woensdag met enige commotie toen burgemeester Ignace Dereeper weigerde te antwoorden op een reeks vragen van de Open VLD-oppositie.

De Open VLD-fractie had een reeks van elf vragen voor de meerderheid, onder meer over het onderhoud van straten, pleinen en bermen, de gemeentelijke website, de sluiting van de buitenschoolse kinderopvang De Kikker in de vakanties, het ondersteunen van straat-, buurt- en wijkfeesten, de procedure om te komen tot een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan dat nog niet is opgestart…

Burgemeester Ignace Dereeper (CD&V)was niet bereid om de vragen te beantwoorden. “We hebben geen vragenuurtje, dat is niet voorzien in het reglement dat op de gemeenteraad werd goedgekeurd. Bovendien kreeg het schepencollege geen kennis van de vragen en hebben we dus ook de kans niet gekregen om antwoorden voor te bereiden.”

Open VLD-fractieleider Anthony Dumarey repliceerde dat het decreet de raadsleden altijd het recht geeft om vragen te stellen. “Ik heb er geen probleem mee als u bepaalde vragen niet beantwoordt”, stelde hij, “maar u kan ons het recht niet ontnemen om vragen te stellen.” “En als ik het toch doe?”, vroeg Dereeper. “Dan gaat u in de onwettelijkheid”, reageerde Dumarey. Wat de burgemeester niet belette om de zitting te sluiten. “We gaan naar huis”, sloot hij af. Open VLD overweegt een klacht bij de gouverneur.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier