Oppositie klaagt hoge schuld gemeente Heuvelland aan

Redactie KW

Tijdens de bespreking van het budget 2012 in de gemeenteraad van Heuvelland haalde oppositiepartij Gemeentebelangen zwaar uit naar de hoge schuldenlast van de gemeente. “Een gevolg van investeren in prestigeprojecten”, stelde de oppositie maandagavond.

De goedkeuring van de begroting 2012 was het belangrijkste punt op de gemeenteraad van Heuvelland. Meteen de gelegenheid voor oppositiepartij Gemeentebelangen om de pijlen te richten op de hoge schulden van de gemeente.

Hilde Stragier (Gemeentebelangen) rekende uit dat de schuld per inwoner volgend jaar 1.814 euro zal bedragen, terwijl dat in het jaar 2000 nog maar 531 euro was. “Schulden in vergelijkbare gemeenten bleven ongeveer stabiel en bedragen om en bij de 950 euro per inwoner”, aldus Hilde Stragier.

Prestige

“In 2012 moet 476.000 euro aan intresten betaald worden. Geen wonder dat de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen bij de hoogste van Vlaanderen behoren. En het is vooral de schuld van al die prestigeprojecten die het gemeentebestuur aangaat.”

Slogan

Daarom had ze ook een nieuw logo voor Heuvelland gemaakt waarbij ze de slogan ‘Heuvelland, verrassend veelzijdig’ veranderde in ‘Heuvelland, verassend veel schuldig’

Burgemeester Bernard Heens (CD&V) betwistte de correctheid van de cijfers. “Als je de volledige investering voor bezoekerscentrum De Bergen mee in rekening brengt, is het niet moeilijk om tot zulke hoge cijfers te komen. Men moet de totaliteit bekijken. Dergelijke investeringen worden uitgesmeerd over verschillende jaren. En het bezoekerscentrum een prestigeproject? Soms moet je inspringen op opportuniteiten waarvoor je veel toelagen krijgt.”

(TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier