Oppositie in Heuvelland: “Schrap om te besparen één schepen, wij leveren de helft van onze zitpenningen in”

Redactie KW

Op de gemeenteraad van maandagavond keurde de gemeenteraad het meerjarenplan goed. Wegens besparingen worden verschillende retributies verhoogd en subsidies en premies opgeheven.

De financiële toestand is volgens de meerderheidscoalitie van Gemeentebelangen en N-VA zodanig slecht in Heuvelland, dat er de komende zes jaar slechts financiële ruimte is voor de meest dringende investeringen. Het gaat om de doortochten van Nieuwkerke en Wijtschate, de herstellingen aan het dak van het gemeentehuis De Warande in Kemmel, de uitbouw van het streekbezoekerscentrum in Kemmel en ontmoetingscentrum De Klakeye in Wijtschate.

Aantal premies afgeschaft

Een reeks premies werd afgeschaft. Het gaat onder meer om premies voor klein comfort, saneringspremie, zonneboilers, elektrische rolluiken, thuiszorgpremie, vaccin baarmoederhalskanker, inzaaien groenbedekker, geboortepremie, toelage voor muzikale vorming, herbruikbare luiers, restauratiepremie veldkapel, sociale promotie landbouwers en toelage voor verbeteren private toegangswegen.

“Schepen schrappen bespaart 50.000 euro per jaar”

De oppositie van CD&V en HEUVELLAND stemde stelselmatig tegen de besparingsmaatregelen. Fractieleider Bernard Heens van CD&V stelde voor dat de meerderheid bespaarde op het aantal schepenen. “Eén schepen minder betekent een jaarlijkse besparing van nagenoeg 50.000 euro per jaar. Als CD&V-fractie zijn wij bereid om in te leveren op onze zitpenning van 150 euro per zitting. Wij stellen voor om die te halveren als ook het schepencollege een mandaat inlevert”, aldus Bernard Heens.

Burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) repliceerde dat het schrappen van schepenmandaat niet veel zou uitmaken en wierp op dat het gemakkelijk is om vanuit de oppositie zulke voorstellen te doen terwijl ze niet op het verkiezingsprogramma stonden.

(TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier