Oppositie doet samen voorstellen

Redactie KW

Oppositiepartijen BIES en Open VLD doen voor het eerst gemeenschappelijke begrotingsvoorstellen voor 2010. De verenigde oppositie vraagt ook aandacht voor concrete dossiers. “Vaak kleine dingen, maar waar de mensen wel van wakker liggen”, zegt BIES-fractieleider Jan Bekaert. “En dikwijls wordt er al lang over gesproken, maar komt het er niet van.”

“Voor elke gemeenteraad zitten wij al samen om de agendapunten te bespreken, maar het is de eerste keer dat we ook gemeenschappelijke begrotingsvoorstellen doen”, aldus Jan Bekaert. “Het is ook de eerste keer dat de meerderheid ons expliciet naar onze idee vraagt. Vroeger dienden we ook afzonderlijk al voorstellen in voor de begroting, maar onze brief vloog eens gewoon in de prullenmand. En vorig jaar kregen we te horen dat onze voorstellen niet konden worden opgenomen omdat we te laat waren. Om dat te vermijden, maken we onze begrotings- en beleidsvoorstellen nu al bekend.”

Algemeen

“In onze reeks algemene voorstellen willen we eerst en vooral een verlaging van de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting van 7,7 naar 7,2 %, het Vlaamse gemiddelde”, zegt Open VLD-fractieleider Lieven Cobbaert. “Daaraan koppelen we een grondige audit van de gemeentelijke diensten om te zien waar we kunnen besparen. De milieubelasting willen we volledig afschaffen en vervangen door een DIFTAR-systeem waarbij betaald wordt volgens de hoeveelheid huisvuil. We willen ook dat het gemeentebestuur volop gaat voor groene energie en opvang en hergebruik van regenwater in de gemeentelijke gebouwen. We willen ook een vergrijzingsfonds oprichten waarin we jaarlijks een bedrag aan de kant zetten om later de toenemende seniorenproblematiek aan te pakken.”

“We stellen ook voor om waardebons in te voeren om bij de lokale handelaars aan te kopen”, vervolgt Lieven. “Ze kunnen gegeven worden aan vrijwilligers die allerlei klusjes opknappen, zoals onderhoud van kerkhoven, grachten en grasbermen, hulp bij evenementen… Ook zouden verenigingen de mogelijkheid krijgen om een deel van hun subsidie in waardebons te ontvangen. Om de waardebons te stimuleren, zou het totale subsidiebedrag hoger zijn voor de verenigingen die voor waardebons kiezen. Handelaars zouden de bons dan tegen een bepaald percentage van het totaalbedrag, bijvoorbeeld 95 %, kunnen inruilen bij de gemeente. Het is een win-winsituatie voor de verenigingen, de handelaars en de gemeente zelf.” (Hannes Hosten)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 6 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier