Oppositie bekritiseert uitstel openbare werken

Redactie KW

Tijdens de jongste zitting van de gemeenteraad donderdag 19 november hekelde de oppositie het voortdurend vooruitschuiven van dossiers voor infrastructurele werken. De meerderheid beroept zich op overmacht omdat de aangevraagde overheidssubsidies uitblijven.

Bij de bespreking van de wijzigingen aan het gemeentebudget 2009 schoot de oppositiefractie DaZ met scherp. Raadslid Stefaan Beirens (DaZ)stelde vast dat een 15-tal budgetten voor geplande werken van 2009 naar 2010 werden overgeheveld. “Sommige van die dossiers waren eerder al van 2008 naar 2009 verhuisd. Sommige uitstellen zijn misschien gerechtvaardigd maar het lijkt dat het apparaat is stilgevallen en dat men de mooie projecten telkens weer uitstelt”, aldus de fractieleider.

Schepen van Openbare Werken Paul Meyers (LB) voelde zich aangesproken. “De molen valt niet stil. Heel wat dossier zijn lopende. Men moet er wel rekening mee houden dat er aan werken een hele administratie voorafgaat voor plannen, vergunningen en goedkeuringen.”

Ook financieschepen Peter Breemersch (LB) deed een duit in het zakje. “Vooral de subsidiedossiers schieten traag op. Wij moeten subsidies vragen omdat de uitgaven verantwoord moeten blijven naar de inwoners toe. Als doorlooptijd voor openbare werken geldt in heel Vlaanderen een periode van zes tot zeven jaar tussen plan en afwerking.”

Raadslid Hans Jonckheere (DaZ) bracht begrip op voor deze argumentatie maar maakte een bedenking. “Rond sommige werken is het wel extreem stil. Dat langlopende subsidieverhaal mag geen passepartout van de meerderheid worden om helemaal geen ingrepen uit te voeren.” (JoP)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 27 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier