Opnieuw transport met nucleair afval door onze provincie

Redactie KW

Vanavond gaat opnieuw een transport van nucleair afval via het spoor door onze provincie. Kortrijk, Menen en Harelbeke, steden langs het traject, maken zich zorgen. Ze vragen in een brief aan de minister en aan het Federaal agentschap voor nucleaire Controle inzage in de vergunning van dit transport van gevaarlijk afval. Waregem tekende de vraag om transparantie dan weer niet.

Net zoals in juni passeert ook vanavond een treintransport met nucleair afval door Waregem, Harelbeke, Kortrijk en Menen. Het afval komt van een Nederlandse kerncentrale en gaat voor verwerking naar Normandië. De steden weten weinig over het transport, zeggen de burgemeesters.

Harelbeke, Kortrijk en Menen schreven samen met 19 andere Vlaamse gemeentes een brief naar het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle die de vergunning aflevert en naar de minister van Binnenlandse zaken. Ze willen dat de vergunning net zoals in Nederland openbaar is. De steden vrezen immers dat het transport een groot risico inhoudt omdat in de Nederlandse vergunning staat dat stedelijke gebieden vermeden moeten worden.

Aan alle voorwaarden voldaan

Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle kan het transport niet geweigerd worden omdat het aan alle voorwaarden voldoet. En nog volgens het FANC halen de steden in hun brief testen aan bij brand of bij een botsing van meer dan twintig jaar geleden. Waregem ondertekende de brief niet.

Om de vergunning openbaar te maken zou de wetgeving moeten aangepast worden zegt het Fanc. Op 2 december organiseert het een info-avond om de burgemeesters meer duidelijkheid te geven over de nucleaire transporten.

(JV/KB)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Opnieuw transport met nucleair afval door onze provincie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier