Opnieuw geen uitspraak in zaak-Landuyt-Museeuw

Redactie KW

Hoewel de rechter 18 november als datum had opgegeven, is er afgelopen dinsdag opnieuw geen vonnis gevallen in de dopingzaak rond onder meer veearts Landuyt en Johan Museeuw. De nieuwe datum is nu 16 december.

In oktober hadden enkele advocaten een allerlaatste keer gerepliceerd op de beschuldigingen. Ze maakten daarbij onder meer gebruik van de verwarring die door de zaak-Frank Vandenbroucke ontstaan is tussen het dopingdecreet van 2004 en de oude drugwet.

Het is van 4 september 2003 geleden dat het gerecht bij Johan Museeuw en andere renners binnenviel op zoek naar verboden producten, die in telefoongesprekken onder andere ‘wespen’ en ‘gesneden brood’ genoemd werden.

Tegen dierenarts Landuyt uit Oostrozebeke – met Jef Vermassen als raadsman – was twee jaar cel geëist, waarvan de helft met uitstel. Ook aan het ene jaar effectief zou hij ontsnappen doordat hij tien weken in voorarrest heeft gezeten. Tegen verzorger Herman Versele is 18 maanden geëist, waarvan ook de helft met uitstel. Ook twee koeriers riskeren celstraffen met uitstel. Tegen de renners worden strenge geldboetes geëist. Naast Museeuw zijn ook o.a. Jo Planckaert, Chris Peers en Mario De Clercq betrokken als bekendste namen. Behalve Museeuw blijven ze haast allemaal elk dopinggebruik ontkennen en vragen ze vrijspraak of opschorting van straf.

De zaak is een eerste keer voorgekomen op 2 april 2007. Sindsdien is ze ettelijke keren uitgesteld. Afwachten dus of de rechter op 16 december eindelijk een uitspraak doet. (NOM)

Krant van West-Vlaanderen van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier