Opnieuw 92 jobs op de helling in textielsector

Redactie KW

De malaise in de textielsector blijft duren. Opnieuw staan meer dan 92 jobs op de helling. De groep Masureel gaat haar vestigingen in Kortrijk en Gullegem herstructureren, 38 mensen verliezen hun werk. En sectorgenoot Stock en Courtens in Kortrijk gaat dicht. Tegen de zomer staan de 54 werknemers op straat.

De eens zo roemrijke textielsector in Zuid-West-Vlaanderen blijft verder afglijden. Stock en Courtens in Kortrijk wil de deuren sluiten, wellicht nog voor de zomervakantie. Het bedrijf kampt op dit ogenblik met een grote tijdelijke werkloosheid.

“Stock en Courtens is een veredelingsbedrijf, dat dus loonwerk doet voor andere weverijen die geen eigen ververij of afwerking hebben. Stock en Courtens werkt voor derden, en is dus afhankelijk van andere bedrijven”, zegt Luc Delesie van het ACV.

Dinsdag zitten bonden en directie aan tafel, maar het ziet er niet goed uit voor de 48 arbeiders en zes bedienden van Stock en Courtens. Een andere textielveredelaar, Groep Masureel uit Wevelgem, gaat twee van haar afdelingen herstructureren. In Verlimas, de voormalige Blekerij van Kortrijk, zijn 23 jobs in gevaar, bij Flocart in Gullegem moeten 13 arbeiders weg. Er moeten ook twee bedienden vertrekken.

Een harde dobber, want amper een maanden geleden kondigde Masureel het ontslag aan van 32 mensen. De vestiging in Hulste ging toen dicht. “Het is opmerkelijk dat eenzelfde bedrijf op relatief korte termijn weer overgaat tot herstructurering. Bij Masureel zit er amper twee maanden tussen, maar ik denk dat men in veel bedrijven inderdaad in schijven herstructureert, naargelang de crisis blijft duren”, zegt Erik Van Deursen van het ABVV.

De textielsector lijdt dus meer dan ooit onder de economische crisis. Nog meer herstructureringen lijken de komende weken en maanden onafwendbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier