Opmerken van verdacht voertuig in Beernem leidt tot veroordeling van 17 leden van dievenbendes

Redactie KW

Zeventien leden van twee dievenbendes uit Roemenië en Moldavië zijn door de Brugse strafrechter veroordeeld voor in totaal 50 inbraken over het hele land.

De bal ging aan het rollen toen in juni 2012 in Beernem een verdacht voertuig werd opgemerkt. Na enkele maanden kon het gerecht twee dievenbendes in kaart brengen. Zowel de Moldavische als de Roemeense bende was gespecialiseerd in diefstallen op bouwwerven. Verder richtten ze zich ook op het stelen van sigaretten en tabak uit krantenwinkels.

Zeven jaar effectief voor bendeleider

Ionut F. was de link tussen beide bendes, maar was zelf slechts bij een beperkt aantal inbraken betrokken. Hij kreeg voor zijn aandeel een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan de helft met uitstel. Horatiu S., die in Zwitserland en Oostenrijk al veroordelingen opliep, was de leider van de bende en werd veroordeeld tot zeven jaar effectief. De Moldaviër kon zijn tranen niet bedwingen na het aanhoren van het vonnis. Zijn kompaan Adrian C. stond in voor de verdeling van de winsten. Hij kreeg voor zijn aandeel een effectieve celstraf van vijf jaar.

Elders in de cel als sluitend alibi

Een van de inbrekers had een wel heel sluitend alibi voor enkele feiten. Roman C. werd voor vier inbraken vrijgesproken omdat hij op dat moment in Italië in de cel zat. Voor de andere feiten kreeg hij twee jaar waarvan de helft met uitstel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier