Opluchting bij Westtoer na vrijspraak

Redactie KW

Westtoer, het autonoom provinciebedrijf voor toerisme, reageert opgelucht, na de vrijspraak in beroep in de zaak over het onrechtmatig gebruik van subsidies. Twee jaar geleden zag Westtoer zich veroordeeld tot een boete van 550.000 euro. Ook twee topmensen die toen voorwaardelijke celstraffen en boetes kregen, zijn in beroep vrijgesproken. De twee ontslagen werknemers van Westtoer, die in de zaak als klokkenluiders fungeerden, zeggen geschokt te zijn door de beroepsuitspraak.

Het Hof van Beroep in Gent oordeelt dat provinciebedrijf Westtoer niet bewust met overheidssubsidies sjoemelde, en daar dus niet moet voor worden gestraft. De correctionele rechtbank in Brugge oordeelde daar twee jaar geleden nog anders over, en eiste ondermeer 550.000 euro boete.

Intussen betaalde Westtoer wel al een deel van de toegekende subsidies terug, aan Europa en Vlaanderen. Dat is een rechtzetting aldus Westtoer, maar geen erkenning van fout, of poging tot schuldvermindering.

Het waren twee personeelsleden die de rechtszaak aanspanden. Zij beweren dat ze ertoe werden verplicht om met de toegekende subsidies te frauderen, ondermeer voor het project van de Oude Vismijn in Zeebrugge. Na die aantijgingen, zijn ze allebei op staande voet ontslagen, wat ze nog voor de arbeidsrechtbank willen aanvechten.

De twee klokkenluiders zeggen geschokt te zijn door de uitspraak van het Hof van Beroep, en willen eerst het arrest van 100 pagina’s nalezen, voor ze reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier