Oplossing voor wapendracht bij herdenking Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Er zal een Koninklijk Besluit worden opgesteld dat het tijdelijk bezit en gebruik van wapens bij de herdenkingen van de Groote Oorlog mogelijk maakt.

Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom verklaard aan Open Vld Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge. Onlangs trokken de organisatoren van ‘100 jaar Groote Oorlog’ aan de alarmbel omdat de wapenwet het haast onmogelijk maakte om historische wapens ons land binnen te krijgen. Daardoor dreigden de buitenlandse re-enacters thuis te moeten blijven.

Daarom besliste de minister dat er een Koninklijk Besluit zal worden opgesteld. Het nieuwe KB voorziet dat buitenlanders van buiten de Europese Unie geen diverse vergunningen zullen moeten aanvragen bij de Staatsveiligheid. Op die manier worden de formaliteiten tot een minimum beperkt en wordt er niet geraakt aan de principes van de verstrengde wapenwet

Belgen en Europeanen

Voor de Belgische deelnemers aan de herdenkingsactiviteiten en reconstructies is er geen beletsel. Indien de wapens nog niet vergund zijn dan krijgen ze deze vergunning specifiek voor deelname aan historische, culturele en folkloristische activiteiten, mits eenvoudige aangifte van de wapens.

Ook voor EU-burgers is er geen probleem: als hun wapens op een Europese vuurwapenpas vermeld staan, mogen ze die zonder verdere formaliteiten naar ons land meebrengen en hier gebruiken voor een legitieme activiteit.

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV & Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier