Oplossing voor bedieningsuren sluizen

Redactie KW

MET VIDEO – De sluizen op de Bovenschelde en die van Evergem zullen dan toch niet langer dicht zijn tijdens het weekend. Er waren eerder plannen om het weekend 12 uur langer dicht te laten. Dat zou een ramp zijn voor een aantal West-Vlaamse bedrijven die hun bevoorrading in het gedrang zagen komen. Waterwegen & Zeekanaal en de bedrijfswereld zijn na intensief overleg tot een compromis gekomen.

Begin volgend jaar past Waterwegen & Zeekanaal de bedieningsuren van haar sluizen aan om de dienstverlening nog te verbeteren. Het oorspronkelijke voorstel botste op wat weerstand over enkele sluizen vanuit de ondernemerswereld. Op verzoek van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits zijn alle betrokken partijen rond de tafel gaan zitten. Dat heeft geleid tot een akkoord over de bedieningsuren van de sluis in Evergem en de sluizen op de Boven-Schelde en de Leie.

Het nieuw bedieningsregime gaat van start op 1 januari 2012. Daarbij zal specifiek de bediening van de kunstwerken op de Ringvaart om Gent (in Evergem), op de Boven-Schelde (in Asper, Oudenaarde sluis en brug, Kerkhove) en op de Leie (in St. Baafs-Vijve, Ooigem, Harelbeke, Seinpost Kortrijk, Menen) het hele jaar door gebeuren vanaf maandagochtend 06.00u doorlopend tot zaterdagavond 18.00u (m.a.w. 24 op 24).

Bovendien zullen vanaf 01.01.2012, in functie van de economische noodzaak voor de talrijke watergebonden bedrijven langs de waterwegen, de sluizen op diezelfde assen het ganse jaar door op zondag van 10 tot 18u voor de beroepsvaart worden bediend.

Minister Crevits is tevreden dat het tot een vergelijk is gekomen. De minister zet volop in op een intensiever gebruik van de binnenvaart. Dat vertaalt zich onder meer in de uitbouw van betere vaarwegen en de steun voor de bouw van kaaimuren. In dit geheel wordt ook de bediening van de sluizen herdacht.

Vlaams minister Crevits : “Het is de bedoeling om het gebruik van de waterwegen te promoten. Dat is belangrijk in het kader van de mobiliteit. We moeten meer goederen via het water kunnen vervoeren. Het optimaal gebruik van de sluizen is hier een onderdeel van. Op mijn verzoek hebben alle partijen overleg gepleegd over de bedieningstijden van een aantal sluizen van Waterwegen & Zeekanaal en is er een akkoord uit de bus gekomen dat vanaf nieuwjaar van kracht wordt. Hiermee wordt een toekomstgerichte basis gecreëerd voor de verdere ontwikkeling van de binnenvaart”.

Oplossing voor bedieningsuren sluizen

Bekijk hier de reportage

(BS)

Meer hierover vanavond in het journaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier