Oplossing in de maak voor overlast heli’s op luchthaven Wevelgem

Redactie KW

Er komt een oplossing voor de overlast van de helikoptervluchten op de internationale luchthaven Wevelgem-Kortrijk. De omwonenden hadden dat probleem tijdens de jaarlijkse infoavond aangekaart. Volgens de Actiegroep Vliegveld Wevelgem zouden zelfs de nodige vergunningen voor helikopterverkeer ontbreken, maar de directie ontkent dat.

Het actiecomité eist dat de regels gerespecteerd worden. Het helikopterverkeer bezorgt de omwonenden heel wat overlast. Het gaat vooral om toestellen die opstijgen of landen buiten de terreinen van het vliegveld. Rudy Dewilde vraagt zich af of zo iets wel mag. ” We hebben dus navraag laten doen of alles wel wettelijk verloopt en blijkbaar heeft milieuminister Schauvliege laten weten dat er geen vergunning gegeven werd aan de bedrijven die zich naast het vliegveld bevinden om helikoptervluchten te organiseren”, zegt hij.

Tijdelijke helikopterpunten

Dat helikopters opstijgen van naburige privéterreinen gebeurt overal. Het is te vergelijken met vliegtuigen die taxiën naar de piste om op te stijgen aldus de directie. Intussen zijn er wel afspraken gemaakt in verband met het helikopterverkeer. ” Bijvoorbeeld doopvluchten en oefeningen worden naar zo’n 30 km verder verplaatst. Daarvoor zullen er dan tijdelijke helikopterpunten worden aangelegd. Het gevolg is dat de luchthaven enkel nog zal gebruikt worden als aanvlieg- en vertrekbasis zodanig dat de geluidsoverlast en het aantal vluchten slinken”, zegt Yves Debaere van de luchthaven. Vorig jaar telde de luchthaven van Wevelgem-Kortrijk zo’n 6.000 helikoptervluchten.

Oplossing in de maak voor overlast heli's op luchthaven Wevelgem

Bekijk hier de reportage

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier