Opleidingen kleuteronderwijs blij met extra geld voor meer personeel

Redactie KW

Vlaams minister Pacsal Smet trekt 52 miljoen euro per jaar extra uit voor het kleuter- en lager onderwijs. Daarmee hoopt de minister tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de scholen, want die kampen met overvolle klassen. Het extra geld zou voor 1.300 extra leerkrachten moeten zorgen. Katho Tielt, waar je voor kleuterleider en onderwijzer kunt studeren, reageert gematigd positief.

Het voorbije schooljaar trokken heel wat basisscholen aan de alarmbel. Ondermeer in Pittem en Ooigem klaagden ze over overvolle kleuterklasjes. De minister maakt nu extra middelen vrij. Die gaan wel vooral naar scholen met kansarmen en anderstaligen, en die vind je minder in West-Vlaanderen. Toch reageert Katho Tielt positief.

“Eigenlijk krijgen alle scholen meer, maar sommigen krijgen nog meer”, zegt Patricia Waerniers van Katho Campus Tielt. “Wij vreesden voor West-Vlaanderen omdat er vooral meer middelen zouden gaan naar grote steden, maar uiteindelijk krijgen alle scholen meer”.

Het extra geld komt er wel pas in september volgend jaar. Vraag is ook of de minister die extra leerkrachten zal vinden. In West-Vlaanderen is dat voorlopig geen probleem, zegt Katho Tielt, hier valt de instroom aan nieuwe leerkrachten nog mee. Het departementshoofd heeft er meer problemen mee dat de minister van plan is om andere mensen voor de schoolbanken te zetten, bijvoorbeeld logopedisten. Dat kan alleen, zegt Katho, als die een deftige opleiding volgen.

De Minister krijgt van de Katho dus een redelijk goed rapport.

(BS)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier