“Zwemmen in een onbewaakte zee? Neen, dat doe je niet”

Gillian Lowyck

Het is zoals bij zoveel dingen: gebruik je gezond verstand.

Het verlengd weekend was een schot in de roos. De zomerse temperaturen lokten heel wat volk naar de kust. Maar volgens de meteorologische kalender is het nog altijd lente, geen zomer. En dus waren er geen redders aanwezig. Zwemmen is dus verboden, maar heel wat mensen deden het toch.

Als geboren en getogen kustbewoner is het er bij mij ingestampt: de zee, die is gevaarlijk

Gouverneur Carl Decaluwé kreeg weer de wind van voren met zijn opmerkingen over zwemmen in een onbewaakte Noordzee. Wie het verbod toch negeert, kan een boete krijgen. En dat was niet naar de zin van heel wat dagjestoeristen, die na een lange tijd in de file snakten naar wat verkoeling…

Allemaal goed en wel als je wilt pootjebaden, maar zwemmen in een onbewaakte zee? Neen, dat doe je niet. Als geboren en getogen kustbewoner is het er bij mij ingestampt: de zee, die is gevaarlijk. En vaak zijn toeristen zich niet bewust van die gevaren. Zelfs al ziet het water en kalm en rustig uit, toch kan je meegesleurd worden door de stroming. En dan heb ik het nog niet over de huidige temperatuur van het zeewater.

Elk jaar weer zie je toeristen die zich van geen kwaad bewust zijn. En elk jaar weer moeten de reddingsdiensten uitrukken om een zwemmer die in moeilijkheden is geraakt uit het water te halen.

Zwemmen of niet zwemmen? Als er geen redders zijn: neen. Maar zelfs als er redders zijn, moet je altijd voorzichtig zijn. Zoals bij zoveel dingen: gebruik je gezond verstand. Extra voorlichting en sensibilisering voor de toeristen kan dus echt geen kwaad. Want: de zee is gevaarlijk. Punt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier