Zulte Waregem wacht op zijn medicijnman: Mbaye Leye

© BELGA
Tom Van Houtte

SV Zulte Waregem toont zich momenteel de actiefste West-Vlaamse club op de transfermarkt. Na de bijzonder teleurstellende 12de plek van afgelopen seizoen hoeft dat niet te verwonderen.

Vrijdagmiddag kondigde Essevee vol trots de komst van Steve De Ridder (gehuurd van FC Kopenhagen, inclusief aankoopoptie) aan. De avond was nog niet gevallen of nieuwkomers 2 en 3 passeerden al de revue: Kenny Steppe (3 seizoenen) en Cédric D’Ulivo (2 seizoenen) van Waasland-Beveren. Zaterdagmorgen kregen we met Abdou Diallo een talentvolle huurling van AS Monaco geserveerd en zondag beheerste – nou ja – Marvin Baudry (Amiens, 2 seizoenen met optie) de gesprekken aan de Zultse/Waregemse ontbijttafels.

D’Ulivo symbool voor transferbeleid

Een regelrecht transferoffensief van Essevee? Euh, ja en neen. Denk vooral niet dat de hierboven geciteerde spelers alle 5 pas de voorbije 3 dagen hebben getekend. Met D’Ulivo was er al maanden een akkoord, maar de club wou geen risico nemen met de blessuregevoelige Fransman en onderwierp hem op gezette tijdstippen aan medische testen. Nu zijn fitheid over een langere periode helemaal is aangetoond, besloot Zulte Waregem zijn transfer in de media te officialiseren. D’Ulivo staat zowat symbool voor het aangepaste transferbeleid van de club: er wordt geen geld meer uitgegeven aan jong talent dat nog alles te bewijzen heeft en zichtbare degelijkheid gaat voor op potentie.

In de slipstream van De Ridder

Dat Zulte Waregem nu plots deze reeks van transfers aankondigt heeft met het binnenhalen van Steve De Ridder te maken. De club vreesde bij zijn achterban niet weg te komen met weinig ronkende namen als Baudry, Steppe en D’Ulivo, zeker nadat clubmonumenten als Steve Colpaert en Olafur Skulason zonder veel omzien werden afgeserveerd. Het was wachten op de lancering van de eerste – naar Esseveenormen – grote naam, De Ridder dus, iemand van wie wordt verwacht dat hij met zijn enthousiasme en actieradius meer schwung en bezieling in het (aanvals)spel van de Gaverbeekclub kan brengen. De rest werd in zijn slipstream voorgesteld.

Transferhonger nog niet gestild

Daarmee is de transferhonger van Zulte Waregem nog niet gestild. Op een viertal posities – vooral in de centrale as – kan het nog versterking gebruiken om volgend seizoen minstens zo lang mogelijk mee te doen voor een plaats in de top 6. Van kapitaal belang daarbij is de al weken ‘hangende’ terugkeer van Mbaye Leye. Essevee heeft met de Senegalese spits een mondeling akkoord, maar moet de transfer nog financieel afhandelen met Lokeren, want hij was niet einde contract op Daknam. Leye als Afrikaanse medicijnman ter bestrijding van allerhande kwaaltjes in de Esseveekern: het was ook 3,5 jaar geleden bij zijn terugkeer uit Luik het geval. Twijfel er vooral niet aan: Leye komt terug naar de Gaverbeek en het zal door de grote poort zijn. Eens benieuwd of de aanvoerdersband wel rond de arm van Karel D’Haene zal blijven zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier