Arjan Desante
Opinie

24/09/15 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:10

Yellow Tigers hopen EK-stunt uit 2013 te herhalen

Van 26 september tot 4 oktober vindt in België en Nederland het EK volleybal voor dames plaats. Twee jaar terug zorgden de Yellow Tigers nog voor een stunt met een bronzen medaille. Een prestatie die ze zeker niet zomaar zullen herhalen. Drie West-Vlaamse speelsters mogen op het EK de nationale kleuren verdedigen.

Yellow Tigers hopen EK-stunt uit 2013 te herhalen

De Yellow Tigers, op deze foto in actie op de Europese Spelen in Bakoe afgelopen juni. © Foto Belga

De Yellow Tigers werken hun groepsfase in de Antwerpse Lotto Arena af, de andere drie speelsteden liggen in Nederland. De Belgische dames genieten dus wel het thuisvoordeel, maar krijgen ook te maken met hogere verwachtingen. "Wij hebben een ploeg die zich graag laat drijven op enthousiasme en in die omstandigheden boven zichzelf kan uitgroeien", hoopt bondscoach Gert Vande Broek op de steun van uitzinnige supporters.

Doorstoten naar de play-offs is een must

In de poulefase ontmoeten de Yellow Tigers Hongarije, Azerbeidzjan en Turkije. De poulewinnaar stoot rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen play-offs. Doorstoten naar de play-offs - en liefst als tweede, zodat de sterkste tegenstanders vermeden worden - is het minimale doel van de Belgen. Hongarije en Azerbeidzjan zijn haalbare kaarten, Turkije toonde zich in deze voorbereiding een zware tegenstander en is één van de favorieten voor dit EK.

Delen

"Als achtste op de Europese ranking ligt een medaille niet zomaar voor het grijpen"

Eenmaal in de kwartfinales is veel mogelijk, zo ondervonden de Belgische meisjes twee jaar geleden zelf. De Yellow Tigers wonnen de voorbije jaren enorm veel plaatsen op de wereldranglijst, maar staan op Europees niveau toch nog altijd 'maar' op de achtste plaats. Het is dus duidelijk dat een medaille zeker niet zomaar voor het grijpen ligt, ook al wordt het tornooi deels in eigen land afgewerkt.

Drie West-Vlaamse Tigers in de selectie

In de zoektocht naar nieuw succes doet de bondscoach beroep op drie West-Vlaamse Tigers, die hij in Krant van West-Vlaanderen zorgvuldig analyseerde. Kapitein Charlotte Leys werd een belangrijke pion genoemd, zowel op als naast het veld. De Poperingse, die tegenwoordig zelfs op een postzegel prijkt, mag dan ook zeker op een basisplaats rekenen. Oostkampse Els Vandesteene is volgens Gert Vande Broek een "onderschatte, maar heel efficiënte speelster". De 28-jarige receptie-hoekspeelster is één van de meest ervaren speelsters in de kern en zal zeker de nodige speelminuten krijgen. Enkel middenspeelster Maud Catry uit Kortrijk zal wellicht een beperkte rol vertolken. "Geen schande, want de concurrentie op haar positie is gewoon enorm groot", geeft de bondscoach aan.

België speelt zaterdag om 17.30 uur tegen Hongarije, zondag om 16 uur tegen Azerbeidzjan en maandag om 20 uur tegen Turkije. Na de poulefase worden de play-offs op 30 september gespeeld en de kwartfinales op 1 oktober. De halve finales worden op 3 oktober betwist en de finale op 4 oktober.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!