Wielrenster Ann-Sophie Duyck vanuit Bakoe : “Eten kan hier de hele dag door”

Ann-Sophie Duyck
Ann-Sophie Duyck Wielrenster

Wielrenster Ann-Sophie Duyck (Hulste) zit momenteel in Bakoe, waar de allereerste Europese Spelen plaatsvinden. Daar neemt ze donderdag deel aan de individuele tijdrit. Zaterdag volgt ook nog de wegrit. Ann-Sophie houdt voor ons een dagboek bij.

Welcome to Baku!

We schrijven maandagavond op de luchthaven van Bakoe, ca. 20.30 uur lokale tijd. Eenmaal door de identiteitscontrole en de accreditatieformaliteiten worden we hartelijk ontvangen door de organisatie van de 1ste Europese Spelen.

Ik kon mij niet direct herinneren waar Azerbeidzjan zich op de aardbol bevond

Wat zijn die Europese Spelen nu precies? Ik kreeg deze vraag al meerdere malen en ik denk dat we dit gebeuren het best kunnen omschrijven als de continentale variant van de Olympische Spelen. Zoals je ook de Aziatische Spelen of Commonwealth Games hebt dus. Dit jaar vinden ze van 12 t.e.m. 28 juni voor de eerste keer plaats in Bakoe, Azerbeidzjan (http://www.baku2015.com). De wielerwedstrijden staan op donderdag 18, zaterdag 20 en zondag 21 juni op het programma. Toen ik er de eerste informatie over kreeg, krabde ik toch even in het haar. De laatste lessen aardrijkskunde dateren al van enige tijd terug en ik kon mij niet direct herinneren waar Azerbeidzjan zich op de aardbol bevond. Als men het er überhaupt ooit over heeft gehad. Een snelle blik op de Wikipediapagina leerde me het volgende: “Azerbeidzjan, officieel de Republiek Azerbeidzjan, is het grootste en dichtst bevolkte land in de Kaukasus. Azerbeidzjan ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië.” Met andere woorden: zowat het uiterste punt van het Europese continent en de poort naar Azië. Maar tot zover de geografische toelichting, we zijn hier natuurlijk met een reden en dat zijn die Europese Spelen.

Wielrenster Ann-Sophie Duyck vanuit Bakoe :

Eenmaal de bagage en het materiaal ontvangen worden we met bussen naar ‘The Athlete Village’ gebracht. Een imposante wijk vol hoge appartementsgebouwen waarin de atleten en begeleiding worden ondergebracht. De avond is reeds aan het vallen en in de skyline van Bakoe lichten verschillende gebouwen in de sfeer van de Europese Spelen op, waarvan het Olympische stadion als meest opvallende. Veiligheid is hier duidelijk een prioriteit, want wanneer je het atletendorp wilt binnen gaan, word je aan een grondige controle onderworpen. Bagage én atleet door de scanner.

De mensen van het BOIC en KBWB bieden ons een wegwijs doorheen het dorp en naar onze verblijfplaats. De appartementen zijn echt ruim en de bedden zijn voorzien van een aangepast donsdeken. Eten kan zowat de hele dag door en dat in een grote tent in het midden van het dorp. Keuze te over en men houdt ook rekening met eventuele allergieën.

Vandaag werkten we een eerste training af op een afgesloten circuit. Een tweevaksautostrade met lekker lopende asfalt. Het weer is aangenaam en een stevige bries zorgt voor de nodige afkoeling. Morgen staat de verkenning van het tijdritparcours op het programma. Donderdag volgt dan de tijdrit zelf.

(Ann-Sophie Duyck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier