“West-Vlaanderen mag hopen op een duel tussen Vanhoenacker en Van Lierde”

Tom Vandenbussche

Zaterdagavond om 18.30 uur Belgische tijd is het weer zover: de jaarlijkse hoogmis van het internationale triatlongebeuren. Exact twaalf maanden geleden bezorgde Frederik Van Lierde uit Menen onze provincie veertien jaar na naamgenoot Luc een delirium door de Ironman van Hawaï op zijn naam te schrijven. Morgen verdedigt de uittredende winnaar zijn titel en krijgt hij onder meer tegenstand van Marino Vanhoenacker uit Jabbeke.

Vanhoenacker stond vorig jaar niet aan de start, nadat hij zich door blessureleed niet had kunnen kwalificeren. De intussen 38-jarige Jabbekenaar, eerder al goed voor een derde, vierde en zesde stek op Hawaï, kende eind vorig jaar een absoluut dieptepunt toen hij in de Ironman van het Mexicaanse Cozumel volledig uitgewoond de pijp aan Maarten moest geven. Vanhoenacker vocht echter terug, koos net als Frederik voor Luc Van Lierde als coach en slaagde er afgelopen seizoen in om weer zijn niveau van weleer te bereiken. Hij werd tweede in de Ironman 70,3 van Sankt-Pölten, won de Ironman 70,3 van Luxemburg en voegde eind juli in het Canadese Whistler een elfde zege in een volledige Ironman toe aan zijn palmares.

We zijn heel benieuwd naar de verrichtingen van Bink in Kona. Bij zijn laatste deelname, twee jaar geleden, voerde Vanhoenacker op de fiets nog een ware onemanshow op, begon hij met ruim acht minuten voorsprong aan de afsluitende marathon, maar stortte hij tussen de meedogenloze lavavelden volledig in. Dat is hij nog niet vergeten. Is hij berust op weerwraak? Zaterdagnacht krijgen we het antwoord.

Het verhaal van Frederik Van Lierde is helemaal anders. Twee jaar geleden kon hij zich met een derde stek op Hawaï voor het eerst in de top tien gooien. Twaalf maanden geleden volgde meteen de ultieme triomf. Herhaalt hij dat kunstje? Het kan. Van Lierde heeft een perfecte voorbereiding achter de rug en zou volgens tests nog iets sterker geworden zijn. Bovendien is de 35-jarige Menenaar een toonbeeld van talent, werkkracht en intelligentie en laat hij zich ook omringen door de best mogelijke entourage. Ook hij zal morgennacht weer voor de knikkers meestrijden.

Krijgen we een West-Vlaams duel op Hawaï? Het kan. Meer zelfs, we mogen erop hopen. Maar we mogen ook niet vergeten dat er elk jaar wel 20 kandidaat-winnaars aan de start verschijnen en er daarvan ook elke editie een heel pak door het ijs zakken. Laat ons duimen dat het niet Vanhoenacker en Van Lierde zullen zijn… (TVB)