West-Vlaanderen boven

Stefan Vankerkhoven

Journalist Stefan Vankerkhoven laat zijn licht schijnen op de tweede festivaldag van Cactus.

https://www.youtube.com/watch?v=sJK78Y3zoQk

Na Goose vrijdagavond was het zaterdagnacht de beurt aan Balthazar om het Minnewaterpark op zijn grondvesten te doen daveren. Twee West-Vlaamse rockbands kregen het vertrouwen van Cactus om als headliner te fungeren op dit festival. Geen van beide groepen beschaamde dit vertrouwen. Vooral Balthazar bewijst deze zomer zijn internationale klasse en mag voortaan tot de Europese top gerekend worden. Dit jaar net als Club Brugge Europa League en misschien volgend jaar zelfs Champions League ? Maarten en Jinte leverden het ene muzikale pareltje na het andere af. Live klonken de nummers uit hun jongste cd Thin Walls ietsje ruiger en dus nog beter dan op plaat.

Geen van beide West-Vlaamse groepen beschaamde het vertrouwen om als headliner te fungeren op Cactusfestival

John Hiatt durft soms op podium een ouwe brompot te zijn, maar niks daarvan zaterdag op Cactus. Hij speelde een strakke en energieke set, met de steun van zijn gitarist Doug Lancio, die ook zijn jongste cd ‘Terms of my surrender’ producete. Hiatt bracht zijn greatest hits die een bloemlezing zijn van verschillende Amerikaanse muziekgenres : blues, rock, bluegrass en zelfs een snuifje country inclusief mandoline. Hoogtepunten waren Perfectly Good Guitar, Crossing Muddy Waters, Have a little faith in me, Memphis in the mean time… Met als uitsmijter een tribute to de dit jaar overleden bluesicoon BB King, waarop Doug Lancio volop zijn virtuositeit als gitarist kon bewijzen. Ons kippenvelmoment van het weekend ! Het deed ons heimwee krijgen naar wijlen het Belgian Ryhm’n Bluesfestival dat ooit Brugge op de internationale blueskaart plaatste. Saint-Patrick, doe een mirakel en laat dit festival verrijzen !

Pretentieloze soulpop

In de vooravond bood Cactus voor elk wat wils. Tussen alle Weltschmerz door – feeling good and smiling is not done in de serieuze muziekbusiness, zeker niet in België – toverde Jessie Ware met haar pretentieloze soulpop een glimlach op vele aangezichten. Toen zij reclame maakte voor de Brugse brouwerij De Halve Maan en voor Brugse Zot, kon zij niks meer misdoen. Haar concert contrasteerde fel met de donkere deprilook van de in zwarte lederen jekkers gehulde antihelden van Black Rebel Motorcycle Club, die tussen hun ruige gitaarrifs plots een mondharmonica tevoorschijn toverden. Leven we nu in de ideale wereld, waarin punkers zelfs op het cowboy instrument bij uitstek blazen ! Nu nog een oplossing voor de Griekse crisis vinden en ons weekend is goed !

Mijn muzikale top 3 van zaterdag:

1. West-Vlaanderen boven, aangezien de West-Vlamingen toch ook al Gent geannexeerd hebben ! De Kortrijks-Gentse formatie Balthazar bewees op Cactus zijn internationale klasse. Terecht waren zij headliner op zaterdag.

2. Met zijn tribute to BB King ‘Riding with the King’ bracht John Hiatt, met de steun van zijn uitmuntende gitarist Doug Lancio, heerlijke blues naar Brugge. Sla die perfectly good guitar aub niet aan diggelen !

3. Ex aequo : Jessie Ware, omdat zij het bier Brugse Zot promootte en feel good soulpop bracht. Leuk contrast met de in ‘t zwart geklede punkers van Black Rebel Motorcycle Club die zelfs niet te beroerd zijn om het cowboy instrument bij uitstek, de mondharmonica (!), te combineren met hun vuile gitaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier