“We moeten durven te voetballen”

Door Tessa Wullaert. © BELGAIMAGE
Tessa Wullaert
Tessa Wullaert Red Flame

Tessa Wullaert, een van de sterkhouders bij de Red Flames, schat de kansen van haar mannelijke collega’s in op het EK.

Het zal een moeilijk tornooi worden voor onze Belgen. De druk is na het WK in 2014 alleen maar toegenomen en ook de verwachtingen worden almaar groter. Het spel in de voorbereidingsmatchen was lang niet schitterend en de verdediging stond op wankele benen, maar we mogen onze Rode Duivels ook niet tekortschieten: telkens we op achterstand kwamen, speelden we daarna wel goed voetbal en kon met individuele acties toch nog het verschil gemaakt worden. Vroeger hadden we dergelijke matchen altijd verloren.

Er zijn maar weinig landen die verdedigers kunnen opstellen uit Europese topteams als Tottenham, Barcelona of Galatasaray

De verdediging blijft onrustwekkend, al zijn er maar weinig landen die verdedigers kunnen opstellen uit Europese topteams als Tottenham, Barcelona of Galatasaray. Indien iedereen fit is, denk ik dat onze verdediging voldoende gewapend moet zijn. Giroud, Pelle, Diego Costa… Een voor een werden ze kort gehouden door Alderweireld en Vertonghen in de Premier League.

Waar ik mij meer zorgen om maak, is de beperkte druk naar voren in de voorbije oefenmatchen. Was het nu omdat Nainggolan, toch een aanjager pur sang, twee wedstrijden out was of was het omdat het maar om een vriendschappelijke wedstrijd ging? Door de weinige pressing kwam er wel te veel druk op onze verdediging. Nochtans beschikt ons middenveld met Nainggolan, Witsel, Dembélé, Fellaini en De Bruyne een aantal aanjagers. Het zal er in Frankrijk op aan komen om hoog druk te zetten en we moeten er durven te voetballen. We hebben meer dan genoeg voetballers van wereldklasse in onze selectie.

De enige keuze die Wilmots nog moet maken is of hij met Mertens of met Carrasco zal spelen. Beiden hebben de kwaliteiten om een verdediging pijn te doen, maar Mertens heeft het voordeel dat hij nog frisser zit en topfit aan het tornooi kan beginnen. Wat het echt zal worden, zullen we pas vanaf 13 juni weten. Goede spelers hebben we alvast genoeg, het komt er alleen op aan om ook een echt team te creëren.