“We kunnen in West-Vlaanderen meer dan we denken”

© Getty Images/iStockphoto
Carl Devos
Carl Devos Politicoloog en UGent-ambassadeur in West-Vlaanderen

Politicoloog Carl Devos trekt de boer op langs West-Vlaamse velden. Als ‘ambassadeur van UGent voor West-Vlaanderen’ moet hij de banden aanhalen tussen de universiteit en het economisch weefsel van onze provincie. Tweewekelijks brengt hij verslag uit van zijn kruistocht. In deze kolommen, op kw.be.

Bent u ook wel eens bezig met uw elektriciteitsfactuur? Zag u op reis ook hoezeer ze in andere landen bezig zijn met hernieuwbare energie? Maakt u zich ook wel eens zorgen over de toevoer en prijs van energie in de toekomst? Wel, er is goed nieuws. Een deel van de oplossingen worden op Campus Kortrijk gemaakt.

Zonne- en windenergie zijn breed bekend en leveren een steeds groeiend deel van onze groeiende energiebehoefte. Ondertussen wordt ook druk gewerkt om zo snel mogelijk getij- en golfenergie te gebruiken. Het onderzoek daarover zal o.a. op Campus Oostende gebeuren (in de sleeptank en golfbak van het nieuwe maritieme onderzoekscentrum dat er in aanbouw is). Al die natuurlijke energiebronnen moeten we verder uitbouwen. Dat is de enige toekomst. In onze provincie wordt daar hard aan gewerkt, door veel slimme onderzoekers. Die bedenken en bestuderen nieuwe technieken, zodat bijv. het rendement en de betrouwbaarheid stijgen.

Op Campus Kortrijk wordt hoogstaand onderzoek verricht die onze energie van de toekomst zal bepalen

Belangrijk onderzoek gaat over de vraag hoe de door de hernieuwbare energiebron opgewekte energie zo goed mogelijk kan omgezet worden in op ons net bruikbare elektriciteit. Dat gebeurt vaak via een omvormer. Als u zonnepanelen heeft, heeft u er ook thuis een. Niet enkel de kwaliteit en kenmerken van zonnepanelen, maar ook die van de omvormer zijn van groot belang. Daar bestaan verschillende soorten van. Zoals een elektromechanische omvormer, die het vermogen uit rotatiebewegingen van een as (bijv. van een windmolen) omzet in elektrische energie. Veel modellen werken met tandwielkasten, die zorgen soms voor problemen. Daarom worden moderne omvormers gemaakt zonder tandwielkasten, de zgn. direct drive systemen. Die stellen dan weer grote eisen aan de elektrische generator. En zo is het altijd wat.

Maar nu hebben de bollebozen van Magnax, na twee jaar ontwikkeling in samenwerking met UGent (o.a. prof. Sergeant), een nieuw soort direct drive generator ontwikkeld zonder tandwielkast, die 5 keer kleiner en lichter is dan vergelijkbare machines. Het is high tech en kunst tegelijk, zoals uit het filmpje hieronder blijkt. De efficiëntie is heel hoog en het vernieuwende toestel laat heel wat flexibiliteit toe (bijv. snelheid en koppel), zodat het in uiteenlopende situaties kan gebruikt worden. Hoewel gemaakt voor hernieuwbare energie, kan dit staaltje toptechnologie ook voor andere toepassingen gebruikt worden, zoals in liften.

https://www.youtube.com/watch?v=ahTx9SGE4O0

Het staat nu opgesteld op Campus Kortrijk, waar prof. Jan Desmet en zijn team er allerlei testen op uitvoeren. Om het verder op punt te stellen. Hij zal dat bij de onderzoeksgroep EELAB-Lemcko doen met een nieuwe, unieke testbank die later dit jaar wordt ingehuldigd.

Niet velen weten dat op Campus Kortrijk hoogstaand onderzoek wordt verricht die onze energie van de toekomst zal bepalen. In het labo van Jan Desmet en Jos Knockaert bestuderen ze hoe hernieuwbare energie op het net gebracht kan worden, en staat een uniek testveld waarbij de elektrische connectie in een straat met 18 huizen werd nagebouwd zodat de invloed van hernieuwbare energie, huishoudtoestellen en bewegingen op het net onderzocht kan worden. LED lampen gedragen zich immers anders dan bv. een traditionele gloeilamp. Kurt Stockman onderzoekt hoe allerlei draaiende machines energie-efficiënter gemaakt kunnen worden, via ingenieuze opstellingen die metingen tot in detail toelaten. Hij test er een nieuw type overbrenging (soort van tandwielkast) van prijswinnaar Mazaro. Bruno Vanslambrouck en Martijn Van den Broecke bestuderen hoe we restwarmte kunnen gebruiken, in plaats van af te koelen of die af te geven aan de omgeving. Hoe kunnen we al die warmte beter tijdelijk opslaan en elders gebruiken? Kunnen we restwarmte weer omzetten naar elektriciteit? Nu werken ze aan een demonstrator om thermische energie op te slaan om zo het scala van opslagtechnieken uit te breiden. Enzovoort.

Al die specialisten zijn lid van EnerGentIC (dat op donderdag 19 oktober officieel gelanceerd wordt), de interdisciplinaire gemeenschap van UGent-onderzoekers die rond energie werken. Ook Campus Kortrijk speelt daarin een belangrijke rol. We kunnen in West-Vlaanderen meer dan we denken.

Voor meer informatie kunt u ook hier en hier terecht.