“Wanneer Club als thuisploeg aan de finale begint, dan wint het altijd”

De vorige finale tussen Club Brugge en Standard in 2007 werd gewonnen door blauw-zwart. Op de foto zien we Bosko Balaban en Philippe Clement. © BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Wat leert de geschiedenis van de bekerfinale ons in het vooruitzicht van het duel tussen Club Brugge en Standard ?

Goed nieuws voor de supporters van Club Brugge: blauw-zwart is straks officieel de thuisploeg in de bekerfinale. De geschiedenis leert ons dat de Bruggelingen bij alle vorige keren dat dit het geval was uiteindelijk ook de beker naar Brugge mochten meebrengen. Club Brugge speelde in het verleden al zestien keer de bekerfinale. Elfmaal begon het als thuisploeg aan die eindstrijd, elf keer werd de finale gewonnen. De zes finales waarin Club als uitploeg begon, werden allemaal verloren. En nog meer goed nieuws: voor Standard, dat zondag dus de uitploeg is, geldt namelijk net hetzelfde. Zes keer waren de Luikenaars officieel de thuisploeg, zes keer wonnen ze de cup. De negen finales waarin Standard de uitploeg was, gingen allemaal verloren. De geschiedenisboeken leren ons ook dat de enige vorige finale tussen Club Brugge en Standard, die in 2007, gewonnen werd door de Bruggelingen.

Maar geschiedenis is echter ook maar geschiedenis. Zondag telt enkel het heden en dat leert ons dat blauw-zwart als torenhoog favoriet aan die finale begint, al deed Michel Preud’homme er vrijdagmiddag nog alles aan om dat te minimaliseren. Club verloor in zijn laatste negen officiële wedstrijden slechts één keer, terwijl Standard na een dramatisch seizoen uiteindelijk nog naast play-off 1 greep. Daar schuilt echter net het grote gevaar. Voor de Luikenaars is het zondag ‘do or die’, alles of niets. Alleen winst in de bekerfinale kan het seizoen van Standard nog redden. Voor Club volgt bij een nederlaag nog een tweede kans op een prijs in play-off 1. Maar omgekeerd geldt dat winst in die finale allerminst zekerheid biedt op succes in de play-offs. Dat werd vorig seizoen pijnlijk duidelijk.