VV Coxyde : elf (!) spelers of trainers met een verleden bij Cercle

Olivier Volckaert

Bekervoetbal deze week en twee West-Vlaamse clubs – ik bedoel verenigingen – zorgen dinsdagavond al voor een voorsmaakje. Cercle Brugge-VV Coxyde is het duel tussen de laatste in eerste klasse en de eerste in derde. En deze match staat bij de elf spelers en trainers van VV Coxyde met een verleden bij de Vereniging al maanden met stip aangeduid.

Door de 2-0-zege van zaterdag tegen eerste achtervolger Deinze zit VV Coxyde nu al aan tien competitiematchen zonder puntenverlies. De eerste periodetitel is al binnen, eerste achtervolger Deinze volgt op tien punten. Dan rest er nog maar één vraag : zal VV Coxyde een licentie voor tweede klasse aanvragen ? Zonder mag je immers niet promoveren, laat staan deelnemen aan de eindronde. De kustploeg wikt en weegt, aan slechte voorbeelden immers geen gebrek. De stap naar tweede is vooral op financieel vlak een grote stap en de kustploeg wil zich niet in een dom en dwaas avontuur storten.

Hoe goed het ook draait bij Coxyde, zo slecht gaat het met Cercle Brugge. Het contrast kan bijna niet groter. De Vereniging staat na een nieuwe nederlaag nu laatste. Arnar Vidarsson pakte als trainer een magere 4 op 21, maar na maanden duisternis schijnt er eindelijk licht aan het eind van de tunnel. De Vereniging verdiende simpelweg beter tegen Racing Genk, Faris Haroun blijkt een aanwinst te zijn en er is nog versterking op komst. Daarnaast zorgt voorzitter Frans Schotte voor nuchterheid. Zo stelde Cercle vorige week dat het liever in Jan Breydel blijft. En dat is maar logisch ook : waarom centen (die er niet zijn) uitgeven aan een stadion (dat je eigenlijk niet nodig hebt) ?

Die twee teams staan dinsdag tegenover elkaar en vooral voor VV Coxyde is dat een feest. De kustploeg zit voor het eerst bij de laatste zestien en mag voor de gelegenheid naar Jan Breydel ! Voor deze unieke gebeurtenis krijgt VV Coxyde meer dan duizend toeschouwers mee. En opvallend : maar liefst elf spelers en trainers hebben een verleden bij Cercle. Voor hen is dit een terugkeer langs de grote poort. VV Coxyde heeft dinsdag alles te winnen, verliezen is geen ramp. De kustploeg stuntte eerder al tegen Moeskroen-Péruwelz, de troepen van trainer Hugo Vandenheede geloven in een nieuwe bekerstunt.

Cercle heeft dan weer alles te verliezen. Van de profs van een eersteklasser, ook al is het dan bij de rode lantaarn, wordt nu eenmaal verwacht dat zij winnen van de amateurs van derde. Verliezen zorgt voor een nieuwe deuk in het zelfvertrouwen.