Vooruitblik WK Veldrijden : Is het niet wat te vroeg voor Iserbyt?

© BELGA
Tom Vandenbussche

Dit weekend vinden in Zolder de wereldkampioenschappen veldrijden plaats. Verspreid over vijf crossen komen vijf West-Vlamingen aan de bak. Daarbij één uitgesproken medaillekandidaat: Bavikhovenaar Eli Iserbyt, vorig jaar nog goed voor zilver bij de juniores, nu al topfavoriet bij de beloften.

Zaterdagochtend om 11 uur mag Alessio Dhoore uit Beernem als eerste provinciegenoot aan de slag. Vorig jaar was hij er in Tabor ook al bij, maar haalde hij maar nipt de top 30. Ditmaal liggen de verwachtingen hoger. Bondscoach De Bie sprak zelfs van een ‘mooie’ toptienplaats. Benieuwd wat er morgen effectief uit de bus zal vallen. Een goeie Dhoore zonder druk aan zijn hoofd is tot veel in staat, zeker op een parcours als dat in Zolder. Op het BK en in Lignières bewees hij alvast op het juiste moment over een begenadigd vormpeil te beschikken..

Vijf West-Vlamingen op het WK veldrijden, één medaillekandidaat

Zaterdagnamiddag mag Joyce Vanderbeken haar kans gaan bij de dames elite. Dat de Zwevegemse, in het echte leven verpleegkundige, geselecteerd werd, mag al een prestatie op zich genoemd worden. De voorbije jaren sukkelde ze immers met serieuze gezondheidsproblemen – hartritmestoornissen – maar door de puike resultaten van de voorbije maanden en vooral weken kon De Bie niet aan Joyce voorbije. Twee weken in Lignières werd ze bovendien knap negende in een Wereldbekerproef. Top tien in Zolder zou een kers op de taart van haar seizoen zijn.

Boeiende zondagochtend

Zondagochtend vanaf 11 uur zijn Eli Iserbyt en Nicolas Cleppe aan de beurt. Voor laatstgenoemde lijkt het parcours in Zolder niet echt op zijn maat gesneden, maar een iets verdere ereplaats – top 15 lijkt een gezonde ambitie voor de Ingelmunsterse derdejaarsbelofte – behoort zeker tot de mogelijkheden. Dat ligt enigszins anders bij zijn twee jaar jongere collega uit Bavikhove. Op een parcours dat op zijn maat gesneden is, zal hij moeten afrekenen met landgenoten Quinten Hermans en Daan Hoeyberghs. Die eerste is bovendien Iserbyts ploegmaat bij Telenet-Fidea. En wat met Simon Andreassen, zijn Deense leeftijdsgenoot die hem vorig jaar in Tabor uit het niets kwam kloppen?

Afsluiten doen we zondag vanaf 15 uur met Michael Vanthourenhout bij de profs. We moeten eerlijk zijn: hoe goed Michael zich ook aangepast heeft aan de hoogste categorie, het WK-podium zal in principe te hoog gegrepen zijn. Top tien lijkt een mooie ambitie, of het zou moeten zijn dat de uittredende wereldkampioen bij de beloften zich volledig wegcijfert voor iemand als Kevin Pauwels. Hoe dan ook is zijn seizoen meer dan geslaagd. Zolder kan enkel een (klein) kersje op de mooie taart worden.