Jos Remaut
Opinie

29/09/16 om 13:57 - Bijgewerkt om 14:24

Voortschrijdend inzicht

Vlaams energieminister Bart Tommelein stond deze week in het oog van de storm omdat hij in het Eandisdossier de kat de bel had aangebonden. In het Vlaams parlement kreeg hij lik op stuk, maar hij weet zich gesterkt door zijn partij, Open VLD.

Voortschrijdend inzicht

© BELGA

Is Bart Tommelein een dommerik dat hij eerst de Eandisdeal met het Chinese State Grid als gemeenteraadslid goedkeurt en dan pas achteraf als Vlaams energieminister zegt te beseffen welke louche partner dit Chinese staatsbedrijf wel zal zijn? En meteen alle hens aan dek roept om er toch nog maar een stokje voor te steken? Of getuigt het net van intelligentie en politieke durf om onder het motto 'voortschrijdend inzicht' zichzelf in vraag te stellen en zich niet neer te leggen bij het gegeven dat de Eandis-machinerie al in werking is en niet meer te keren valt? Wij zijn geneigd het tweede te geloven. Openlijk toegeven dat je je vergist hebt terwijl er nog niets onherroepelijk is beslist, dat moet toch kunnen. Als de buik laat aanvoelen dat iets slecht zit, dan ga je dat toch nader onderzoeken en wachten van beslissen tot alle voors en tegens zorgvuldig zijn afgewogen?

Delen

Is Bart Tommelein een grote dommerik of net een politieke slimmerd ?

Vraag is of het management van Eandis daar ook zo over denkt. We mogen ervan uitgaan dat dit toch ook allemaal weldenkende mensen zijn, verstandig genoeg om uit een nader gesprek met de mensen van de Staatsveiligheid de nodige conclusies te trekken. Of dat dan een ja of een nee moet worden, dat durven wij hier niet suggereren, want we kennen de gevoelige informatie te weinig. Dus is dit het eerste wat moet gebeuren: informeer de vele honderden gemeenteraadsleden die moeten beslissen behoorlijk en geef hen rustig de tijd om zich een nieuw, gefundeerd oordeel te vormen. Helemaal anders dus dan wat we in de voorbije maand in de gemeenteraden hebben gezien: nauwelijks interesse of op de hoogte, slaafs de partijlijn volgen, het gaat ten slotte maar om een punt onder de rubriek 'intercommunales'... Met de toetreding tot de Gemeentelijke Holding van Dexia (uitgedraaid op een ramp) en de uitverkoop van onze riolen aan De Amerikanen (gelukkig op het laatste moment afgewend) zouden we eigenlijk al onze les geleerd moeten hebben. Geef onze lokale bestuurders dus nog wat meer tijd om tot een nog iets verder schrijdend inzicht te komen. En dus vinden we dat Eandis zijn algemene vergadering van maandag 3 oktober best even uitstelt, ook al is daar een wettelijke kunstgreep voor nodig.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!