“Voetbaljonkies kloppen niet op de deur, ze stampen ze open”

© BELGA
Wouter Vander Stricht

Het werd het weekend van het jong (West-Vlaams) talent in de eerste klasse. Met prachtige goals en dito prestaties. Geen voorzichtige blijk van talent, maar met on-West-Vlaamse branie de voetbalwereld tonen dat je er staat.

Eerst werd op alle velden in de Jupiler Pro League een minuut stilte gehouden voor Junior Malanda, de ex-speler van SV Zulte Waregem die op amper 20-jarige leeftijd verongelukte. Zijn jonge leeftijdsgenoten betoonden hem eer door uit te blinken.

Leander Dendoncker (19) is al geen nieuwe ster meer aan het firmament, de jongeman uit Passendale toonde bij RSC Anderlecht al in de Champions League dat hij uit het goede hout is gesneden. Terwijl een halve ploeg geblesseerd is of op de Afrika Cup vertoeft, toonde Dendoncker zich in een piepjong Anderlecht een rustpunt. Meer nog dan ‘Belofte van het Jaar’ Tielemans en routinier Defour eiste hij de bal op, stuurde het spel en scoorde bovendien nog een pareltje.

Bij Cercle Brugge hopen ze veel plezier te beleven aan Jinty Caenepeel (18). De flankaanvaller ontvluchtte de concurrentie bij AA Gent in de hoop op meer speelgelegenheid in Brugge. Op Charleroi speelde Cercle Brugge sterk, maar het was de ingevallen Caenepeel die de ban brak en de 0-1 scoorde.

Bij een andere degradatiekandidaat Moeskroen-Peruwelz werd Birger Verstraete (20) een half seizoen straal genegeerd door coach Chibab. Nu die ontslagen is, kreeg hij prompt een basisplaats. De Oostendenaar was het lichtpunt bij de Henegouwers en genoot na de match nog duidelijk na van zijn prachtdoelpunt. Zijn ploeg ging wel de boot in tegen AA Gent. Daar was nog een West-Vlaming uitblinker. Piepjong is de 23-jarige Brecht Dejaegere niet meer, maar sinds zijn overstap van KV Kortrijk naar AA Gent is de frêle middenvelder, die ooit in doel begon, een polyvalente krachtpatser geworden. Hij scoorde en gaf twee assists en bezorgde zijn ploeg zo drie punten.

Ook bij SV Zulte Waregem toonden de nieuwe aanwinsten, al zijn dat geen piepkuikens meer, hun waarde : Cordaro en Gimbert scoorden. En die revelatie van het seizoen, KV Kortrijk, ging aan ‘t zeetje KV Oostende een mokerslag verkopen. KVK is goed op weg om play-off 1 te halen. En gestolen zullen ze het niet hebben.