Visserssentiment in donkere dagen

Ook in het binnenland kon het sappige kusttaaltje van Lucy Loes op heel wat appreciatie rekenen. © Lysiane
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Vandaag woensdag 17 juni is het dag op dag vijf jaar geleden dat Lucy Loes het tijdige voor het eeuwige verwisselde.

De volkszangeres overleed op 82-jarige leeftijd en kende een grote bekendheid met nummers over de visserij in het Oostends dialect. Lucienne Vanbesien begon pas op haar vijftigste te zingen en was ereburger van haar woonplaats Bredene. Door haar optreden in de allereerste reeks van Big Brother op VTM verwierf ze nationale bekendheid. De uitvaartplechtigheid werd gevolgd door honderden mensen binnen én buiten de Oostendse Sint-Petrus- en Pauliskerk op groot scherm.

In deze donkere tijden tovert het ontwapende visserssentiment van Lucy Loes ongetwijfeld een glimlach op je gezicht

Koningin van de Paulusfeesten

Lucy Loes was de onbetwiste koningin van de Paulusfeesten, het jaarlijks stadsfestival in augustus. Keer op keer veroverde ze de menigte met haar hartverwarmende nummers. Ondergetekende herinnert zich nog goed hoe hij als broekje onder de indruk was het authentieke visserstaaltje. Nummers als Mien Zeekapiting, ‘n Visscherslief, ‘t Is gedoan met de dikke madam of Bie uus an ‘t zeetje behoren tot ver buiten de provinciegrens tot het collectieve geheugen. Ook in het binnenland kon het sappige kusttaaltje op heel wat appreciatie rekenen.

Tweede adem in de spionkop

Mien Zeekapiting blijft ontegensprekelijk de evergreen van Lucy Loes, op de voet gevolgd door Op De Vissemarkt Zienk ik Geboren. Het nummer kreeg een tweede leven in de spionkop van KV Oostende. Elke thuiswedstrijd giert Een ploate of een kabeljauw door het Albertpark. Het repertoire van Lucy Loes is beslist de moeite om eens te snuisteren op YouTube. In deze donkere tijden tovert haar ontwapende visserssentiment ongetwijfeld een glimlach op je gezicht.

https://www.youtube.com/watch?v=QsrJokriJlA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier