Matthias Feyen
Matthias Feyen
Redactie KW
Opinie

23/06/16 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

Vijf redenen waarom de gemeenteraad in Middelkerke opnieuw uit de hand kan lopen

Donderdagavond komt de gemeenteraad in Middelkerke voor de laatste keer samen dit voorjaar. Een kleine vooruitblik.

Vijf redenen waarom de gemeenteraad in Middelkerke opnieuw uit de hand kan lopen

Op donderdag 23 juni komt de gemeenteraad de laatste keer dit voorjaar samen. (Foto MF) © MF

1. Vorige gemeenteraad werd nooit echt afgesloten

Anders dan in sommige andere gemeenten stemt de raad in Middelkerke altijd het verslag van de vorige zitting. Dat agendapunt passeert vrijwel zelden geruisloos de revue. Altijd komt er wel ergens een opmerking vanop de oppositiebanken. "Zoals altijd staan er leugens in dit verslag", liet Danny Van den Broucke (onafhankelijke) enkele maanden geleden optekenen. Ook Geert Verdonck en Lode Maesen (Progressief) durven al eens het verslag van de vorige zitting op de korrel te nemen. Jean-Marie Dedecker (LDD) ijvert dan weer om de gemeenteraad voortaan op te nemen op een digitale drager om misverstanden te vermijden.

Toen voorzitter Michel Landuyt (Open VLD) vorige maand oordeelde dat de vragenronde erop zat na de tiende interpellatie van de LDD-fractie, ontstond er rumoer. "Ik wil in het verslag dat de gemeenteraad beslist over de opportuniteit van de vragen en niet de voorzitter", sprak Jean-Marie Dedecker. "Dat staat in het reglement, bende klojo's! Onbekwaamheid troef", klonk het elders op de oppositiebanken, terwijl de raadsleden van de meerderheid opstapten. De vorige zitting werd nooit echt afgesloten, dus het vermoeden leeft dat het er donderdagavond van bij het begin bovenarms zal opzitten.

2. Lange agenda voor de boeg

Met 25 punten in openbare zitting oogt de agenda van donderdag 23 juni opvallend uitgebreid. Bovendien staan er enkele hete hangijzers op het programma die voor een felle discussie zouden kunnen zorgen, zoals de rekening van de kerkfabrieken, de jaarrekening van de gemeente en de algemene vergadering van Toerisme Middelkerke vzw.

3. Tweede interpellatieronde onder nieuw reglement

In de zitting van april stemden meerderheidspartijen Open VLD en CD&V een wijziging van het huishoudelijk reglement. Voortaan moeten de raadsleden hun interpellaties schriftelijk indienen en dat tot maximum 48 uur voor aanvang van de zitting. "Nu verklaart u ons echt de oorlog", sprak oppositieraadslid Tom Dedecker (LDD) fors op het einde van de woelige zitting vorige maand. Dat belooft.

4. Altijd spektakel in Middelkerke

Wie de gemeenteraad van Middelkerke volgt, zal merken dat de zittingen vrijwel steeds onder flink wat spektakel en scheldpartijen gebukt gaan. Tijdens een vorige zitting sprak Jean-Marie Dedecker voorzitter Michel Landuyt continu aan als Erdogan, verwijzend naar de gecontesteerde president van Turkije.

Enkele maanden eerder was er dan weer een extra gemeenteraad met als thema het vermeende machtsmisbruik van schepen Francine Ampe-Duron (CD&V) waarbij de politie de raadzaal moest ontruimen. De publieksbanken zijn altijd goed gevuld op de gemeenteraad in Middelkerke.

Volgens dit officieel verslag op de site van de gemeente Middelkerke eindigde de vorige gemeenteraad zo. (Foto MF)

Volgens dit officieel verslag op de site van de gemeente Middelkerke eindigde de vorige gemeenteraad zo. (Foto MF) © MF

5. Twee maanden geen gemeenteraad

Misschien wel de meest voor de hand liggende reden waarom de poppen donderdagavond opnieuw aan het dansen zouden kunnen gaan: in juli en augustus is er geen gemeenteraad. De eerstvolgende zitting is voorzien op donderdag 8 september. Een reden temeer waarom de gemeenteraad donderdagavond nog lang zou kunnen nazinderen? Wij zijn benieuwd.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!