Vanderbiest moet grote kuis houden bij Cercle Brugge

© BELGA
Olivier Volckaert

De nieuwbakken coach van Cercle staat voor een meervoudige opdracht. Frederik Vanderbiest moet onder andere de fans na drie jaar middelmatig voetbal weer verzoenen met hun Vereniging.

Niet Dennis van Wijk maar wel Frederik Vanderbiest moet Cercle Brugge opnieuw naar de Jupiler Pro League loodsen. Amper drie weken nadat hij van Marc Coucke mocht beschikken, vond hij een nieuwe uitdaging.

De opdracht voor Frederik Vanderbiest ? Simpel : Cercle terug naar eerste loodsen en dat het liefst in één seizoen. En hoe moet hij dat doen ? Geheel in eigen stijl. Met zin voor realisme, met branie, met karakter en met wat opportunisme.

Te weinig klootzakgehalte

Ook nog : Vanderbiest pakte er bij KV Oostende graag mee uit dat hij de kustploeg met een grote kuis redde van de ondergang. Klopt volledig. En nu moet hij eigenlijk hetzelfde doen bij Cercle. Niet dat er nu bij Cercle veel ettertjes zitten. Integendeel zelfs. Aan goeie voetballers geen gebrek, maar als het om de knikkers ging, was het klootzakgehalte ver weg. Aan Vanderbiest de opdracht om een nieuwe mentaliteit in de kleedkamer neer te zetten.

Nog een opdracht : na drie jaar middelmatig voetbal en degradatievoetbal moet hij de fans weer verzoenen met hun Vereniging. Cynisme regeert op de tribunes, de fans zijn laconiek na zoveel ellende. Vanderbiest kwam ook bij KVO toen de bezieling ver zoek was maar met zijn bezieling en domme fratsen ( geloof me, veel is gespeeld) zette hij het publiek weer achter de ploeg. En bij Cercle moet nu net hetzelfde gebeuren.

Geen vreemde vogels met moeilijke namen

Nog een opdracht : een tegengewicht bieden aan het bestuur en alles wat daarrond zweeft. Want daar liep het dit jaar ook serieus mis bij Cercle.

Ook is het nu aan Vanderbiest om zich met voetbalkennis te laten omringen. Want op het vlak van voetbalknowhow liet Cercle de laatste jaren wat steken vallen. Misschien ligt daar zelfs de basis om Cercle een nieuw elan te geven. Een kleine équipe van voetbalkenners moet met beperkte middelen uitstekende transfers realiseren. Zet Cercle zo’n cel op poten, dan zal het daar jaren op kunnen teren. En doe het nu alstublieft met spelers die passen bij het imago van Cercle, niet met vreemde vogels met moeilijke namen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier