“Van Lampaert hebben we het laatste nog lang niet gezien”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Yves Lampaert heeft in eigen gouw de 3-Daagse van West-Vlaanderen op zijn naam geschreven. Een verrassing is dat niet, want de nog altijd maar 23-jarige Ingelmunstenaar liet in zijn eerste twee maanden bij Etixx-Quick.Step al genoeg zien. Van Lampaert hebben we het laatste nog lang niet gezien.

“Ik hoop dat Patrick content is.” Het klonk haast alsof Yves Lampaert na zijn rit- en einzege in de 3-Daagse van West-Vlaanderen aan zelfonderschatting deed. Natuurlijk is Patrick Lefevere tevreden. Eind januari hielp zijn kersverse aanwinst Gianni Meersman al aan winst in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en had hij bovendien zelf ook van de kopgroep deel uitgemaakt als hij de laatste vier km niet met een lekke band had moeten afwerken. In Algarve sleurde hij vervolgens kilometerslang op kop voor diezelfde Meersman en wereldkampioen Kwiatkowski, kende hij even een moeilijk moment in de koninginnenrit. Maar daarna volgden sterke prestaties in Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn, waarna Tom Boonen himself bij de ploegleiding al duidelijk maakte dat hij Lampaert voor de klassiekers absoluut erbij wilde.

Begin januari, net voor de afreis naar Australië en de Tour Down Under, bleef Lampaert nog bescheiden over zijn programma. Knechten in Kuurne-Brussel-Kuurne, daarna het Belgische programma met de 3-Daagse van West-Vlaanderen, Nokere en Handzame, vervolgens Dwars door Vlaanderen als enige semiklassieker in de heilige periode en ten slotte nog de Driedaagse De Panne-Koksijde. En de échte grote voorjaarskoersen? Daarvoor stond hij reserve, gaf hij nog mee. Maar, zo voegde hij eraan toe, misschien kon hij zich in de eerste wedstrijden van het jaar bewijzen en zich alsnog in de ploeg voor de klassiekers vechten.

We mogen gerust zijn: daar is hij nu al in geslaagd, alleen gaat dat hopelijk niet ten koste van die andere sterke West-Vlaamse meesterknechten binnen Etixx-Quick.Step. Maar daar kan Yves natuurlijk zelf niets aan doen…

(TVB – foto Belga)