Axelle Dauwens
Axelle Dauwens
Atlete uit Lapscheure
Opinie

25/08/15 om 11:51 - Bijgewerkt om 12:15

Tevreden Axelle Dauwens ziet nog ruimte voor progressie

Axelle Dauwens liep gisteren de 400 meter op het WK atletiek in Peking. De 24-jarige uit Lapscheure liet er haar beste tijd van het seizoen noteren en werd knap twaalfde in de eindstand. Exclusief voor kw.be analyseert ze haar wedstrijd.

Tevreden Axelle Dauwens ziet nog ruimte voor progressie

Axelle Dauwens (rechts), traditiegetrouw met de zonnebril op, tijdens haar halve finale op het WK in Peking. © Foto Belga

Vandaag ben ik wakker geworden met de fantastische gedachte dat ik gisteren twaalfde werd op het wereldkampioenschap atletiek hier in Peking. Een onbeschrijfelijk gevoel!

Ik ben naar hier gekomen met de 30ste tijd van de 40 deelneemsters. Mijn ambitie reikte dus niet verder dan het behalen van de halve finale. Dit lukte mij zondag relatief goed. Ik liep de 15de tijd van de 24 gekwalificeerde halvefinalistes. Mijn vorm zit goed, dus ik hoopte op een snellere tijd in de halve finale. Dat zou me meteen dicht bij een plaats in de top twaalf kunnen brengen, maar effectief een twaalfde plaats halen leek me erg moeilijk.

Delen

"Blij dat ik op de belangrijkste wedstrijd mijn beste tijd kan neerzetten"

Gisteren liep ik dan om 13.10 uur Belgische tijd in baan twee van de eerste reeks. Geen gemakkelijke baan, maar op deze fantastische piste al bij al vrij goed doenbaar. Mijn wedstrijd liep zoals gepland. Ik kon mijn passenritme vlot behouden en voelde me nog sterk over de laatste horden scheren. Toen ik net over de finish dook, hoopte ik stiekem op een nieuw persoonlijk record, maar het werd een seizoensbeste. Toch had ik meteen een tevreden gevoel, omdat mijn wedstrijd sterk aanvoelde. Ik ben vooral heel erg blij dat ik op de belangrijkste wedstrijd van het jaar mijn beste tijden kan neerzetten. Dat bewijst dat ik goed met de druk om kan gaan en dat is zeker belangrijk naar de toekomst toe.

Potentieel om in de toekomst onder de 55 seconden te duiken

Verder laat ik hier ook alle concurrentes van mijn niveau achter me en word ik zevende Europese. Ik merk dat er nog een niveauverschil is tussen de atletes die zich voor de finale plaatsen en degene die dat net niet doen, zoals ikzelf. Om de finale te kunnen lopen, moet je op je piekmoment een tijd onder de 55 seconden kunnen neerzetten. Dat is momenteel nog niet het geval, maar ik geloof dat ik het potentieel heb om dat in de toekomst wel te doen. Als ik mijn WK vergelijk met dat van twee jaar geleden, dan zie ik dat ik een mooie progressie gemaakt heb. Toen liep ik een seconde trager (56"84) en behaalde ik de 21ste plaats. Ik merk dus dat we goed werken en dat nog steeds ruimte is voor progressie.

Het was alvast heel leuk te merken hoeveel mensen mijn wedstrijd hebben gevolgd en hoeveel steunberichtjes ik heb ontvangen. Mijn club en Stad Damme hebben speciaal voor de vrienden, de jeugd en trainingsgenoten de lokale sporthal afgehuurd om op groot scherm naar mijn wedstrijd te kijken. Dat is alvast heel attent!

Hoogstwaarschijnlijk laatste wedstrijd van het seizoen

Dit was hoogstwaarschijnlijk mijn laatste wedstrijd van het seizoen. Op de Memorial Van Damme is er dit jaar enkel de 400 meter horden voor mannen voorzien. Tenzij er nog iets zou veranderen aan het programma, loop ik daar geen wedstrijd. Nu kan ik dus enkele weken genieten van de rustperiode, om mij vanaf oktober volledig te kunnen focussen op mijn wedstrijden van volgend jaar: het EK in Amsterdam en natuurlijk de Olympische Spelen in Rio De Janero. Ik kijk er alvast heel erg naar uit!

Groetjes,

Axelle

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!