Straks zal in amateurreeksen ook een licentie primeren op sportieve prestaties

KVV Coxyde steeg van tweede provinciale naar tweede klasse. Een stunt die straks haast onmogelijk wordt. (Foto Bart) © VDB
Wouter Vander Stricht

De competitiehervorming is er door. Een historisch feit, want zo ingrijpend is de Belgische voetbalwereld nog nooit veranderd in de na-oorlogse periode. Het betaald voetbal wordt gescheiden van het amateurvoetbal, vanaf de tweede amateurreeks wordt er ook geregionaliseerd. Dus straks geen onaantrekkelijke Waalse affiches meer voor de huidige derde- en vierdeklassers.

Enkel Beerschot-Wilrijk stribbelt nog wat tegen, omdat de club de opmars richting eerste klasse gestuit ziet. Het betaalde voetbal, dat straks 24 ploegen zal tellen, sluit zich dus af van de amateurs. Onder de eerste klasse A (16 teams) en eerste klasse B (8 teams) komt de hoogste amateurreeks. Laat je niet misleiden door de naam, om daarvoor in aanmerking te komen moet je enkele (deeltijdse) profs en een licentie hebben.

En als we dat dan even projecteren op onze provincie is het snel duidelijk dat er de komende jaren weinig beweging zal in zitten. Onze provincie is sowieso overbevolkt met eersteklassers. Tot afgelopen seizoen waren dat er vijf, ruim een kwart van het totaal. De degradatie van Cercle Brugge en de promotie van KVV Coxyde zorgden ervoor dat KSV Roeselare in tweede klasse gezelschap krijgt. Zeven West-Vlaamse ploegen komen nog in aanmerking voor het betaalde voetbal. Laat ons er nu eens van uitgaan dat de sympathieke kustploeg het sportief niet haalt, maar KSV Roeselare en Cercle Brugge wel. Dan nog hebben we een kwart (6 op 24) van de betaalde voetbalploegen.

Licentie onhaalbaar voor huidige derdeklassers

Maar wat gebeurt eronder ? Die stelling van hierboven aanhoudend zou in de eerste amateurreeks KVV Coxyde spelen. De ploeg uit de uithoek van het land, met geen enkele andere gouwgenoot. Want welk team uit de huidige derde klasse zou de overstap kunnen maken ? Sportief wordt het al moeilijk voor FC Gullegem, KM Torhout en KFC Izegem. Winkel Sport met mecenas Geert Cool maakt dan wel weer kans om straks sportief te promoveren, maar een licentie is voor de Winkelnaars onhaalbaar. Het Terschuerenpark kreeg de jongste dertig jaar nauwelijks een update, maar ondertussen ging het wel van derde provinciale naar derde klasse. De gemeente Ledegem wordt ook niet in staat geacht het nodige geld op te hoesten.

In de tweede amateurreeks heb je geen licentie nodig, maar je hebt er dus wel eentje nodig om er langs boven uit te geraken. Het ziet er dus naar uit dat we op een status-quo afstevenen, reeksen waaruit je wel kan zakken, maar niet kan stijgen omdat je infrastructuur niet voldoet. En we zien niet meteen een ploeg opstaan om daar verandering in te brengen. Of het moeten huidige bevorderingsclubs OMS Ingelmunster of SW Harelbeke zijn, die beschikken over de infrastructuur en zijn beiden ambitieus. Maar ook al krijgen ze dan het financiële plaatje rond, dan nog moet je ook mee evolueren op vlak van jeugdwerking. Want de eerste amateurreeks krijgt een eigen jeugdcompetitie, dus kan het best zijn dat je dan naar Virton of Hasselt mag om je jeugdwedstrijden af te werken. Wie heeft daar nu baat bij ?

Het ziet er dus naar uit dat niet enkel het betaald voetbal een quasi gesloten circuit zal zijn, ook de eerste amateurreeks zal uiteindelijk door de strenge licentievoorwaarden enkel voor de ‘happy few’ bestemd zijn. Gedaan dus met het sympathieke ploegje dat sportief iedereen verbaast en de grote ploegen een hak zet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier