Straf dat Stoffel Vandoorne zijn titel in de GP2 vorig jaar al voorspelde

© BELGA
Lode Blomme

Met nog de races in Bahrein en Abu Dhabi te gaan, mag Stoffel Vandoorne zich nu al kampioen in de GP2 winnen. Ondanks een zelden geziene dominantie in de opstapklasse van de F1 is Vandoorne niet zeker van een zitje volgend seizoen. De West-Vlaming blijft er zijn nuchtere zelve bij.

Straf ! Niet alleen het feit dat Stoffel Vandoorne de GP2 won of de manier waarop, maar ook dat de Rumbekenaar het vóór het seizoen gewoon aangekondigd had. Nadat Vandoorne vorig seizoen vicekampioen werd in de laatste opstapklasse richting Formule 1 en al snel duidelijk werd dat er nog geen F1-zitje voor hem weggelegd was, wist hij meteen wat hem te doen stond : “Ik mag tevreden zijn met die tweede plaats, maar volgend jaar moet ik beter doen en dus de GP2 winnen”. Een ambitie die de 23-jarige West-Vlaming herhaalde in de aanloop naar het huidige seizoen en zichzelf zo met heel wat druk opzadelde.

Sollicitatie voor Sportman van het Jaar

Intussen zijn we negen GP’s, vijf zeges en vier polepositions verder en mag Stoffel Vandoorne zich inderdaad wereldkampioen in de GP2 noemen. En dat met nog twee raceweekends te gaan. Als sollicitatie voor Sportman van het Jaar kan dat tellen. Zelden domineerde iemand zo de GP2 als Vandoorne en met ex-winnaars als Alonso en Hamilton wil dat wat zeggen. Maar de F1-wereld zit raar in elkaar en talent alleen volstaat niet om er een zitje te bemachtigen. Ex-wereldkampioen Jenson Button besliste er nog een jaar bij te doen bij McLaren en ook die andere kampioen Alonso blijft, dus volgend jaar al doorbreken in het team waar Vandoorne al een paar jaar testrijder is, zal niet lukken. Tenzij de teams vanaf volgend jaar een derde wagen mogen inschakelen. Dat scenario zit er mogelijk aan te komen als nog twee renstallen het voor bekeken houden en zou deuren kunnen openen voor Vandoorne.

In de voorwaardelijke wijs

Een andere mogelijkheid is Renault, waar de teambaas van Vandoorne volgend jaar mogelijk teambaas wordt. Of een ander team waar McLaren Vandoorne zou kunnen onderbrengen, maar alles is zoals zo vaak in de F1 in de voorwaardelijke wijs. Vandoorne blijft er zijn nuchtere zelve bij : “De situatie in de F1 verandert elke dag. Ik heb gedaan wat ik moest doen en ga me niet druk maken over zaken waar ik toch geen controle over heb.”

Toch blijft de kans bestaan dat een supertalent verloren gaat en nooit in de F1 terechtkomt, want België is voor dat circus niet het meest sexy land. Vandoorne lijkt er zich weinig van aan te trekken, maar stuurt een niet mis te verstane boodschap de wereld in, zichzelf opnieuw heel wat druk opleggend: “Ik kan het ook in de Formule 1, maar dan moeten ze me wel de kans geven….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier