Straf buiten proportie voor slachtoffer van derbyfratsen

© VDB
Wouter Vander Stricht

De Ingelmunsterse doelman Bram Paepe lijkt het ongewilde slachtoffer te worden in een omkoopzaak die er waarschijnlijk nooit eentje was. Kafkaiaans. De bond schorst hem voor een jaar – de miniumstraf – omdat hij de fratsen van een ander niet meldde.

Kent u Laurens Monteyne. Wij wel, u waarschijnlijk ook. De man is wereldbekend in West-Vlaanderen door zijn spotje op de regionale tv voor zijn zaak Meubelen Astrid waarbij de rechter er in hamert dat ‘Goedkoper strafbaar is’. Het spotje was al niet van de duurste en omdat het ook jarenlang gebruikt werd, mag het misschien ook wel als het goedkoopste spotje ooit bestempeld worden.

Toen Monteyne voor de derby tussen OMS Ingelmunster en SW Harelbeke met een goedkope grap (hij deed zijn gevoeg in een doos en liet die bezorgen bij voorzitter Marc Van Insberghe) het vuur aan de derby-lont stak, wist niemand dat een klein half jaar later ook zware schorsingen zouden uitgesproken worden.

Een goede doelman wordt door meerdere ploegen benaderd

In aanloop naar die derby had Monteyne de Ingelmunsterse doelman Bram Paepe benaderd. Voor een transfer naar Harelbeke, niet om hem om te kopen benadrukt Monteyne zelf. Koosjer is het niet, maar in feite gebeurden daar niet echt strafbare feiten. In Ingelmunster konden ze er wel niet om lachen. Ze dienden prompt klacht in wegens poging tot omkoping. En die klacht zou zich dan wel eens als een boomerang in het gezicht van Ingelmunster en vooral dan in dat van Bram Paepe kunnen terug katapulteren. Want Paepe kreeg nu één jaar schorsing tegen zich uitgesproken.

Wat kan goalie Paepe in godsnaam aangewreven worden ? Blijkbaar dat hij niet op tijd gemeld had dat Monteyne hem benaderd had. We zouden het sms- en telefoonverkeer tussen ploegen en spelers niet willen betalen sinds het Bosman-arrest. Tegen januari wil haast iedereen zijn ploeg rond hebben en daarom moet je spelers contacteren.

“Matchfixing ? Kijk eens wat er de komende weken zal gebeuren in het provinciale voetbal”

Bram Paepe had dat misschien kunnen melden, maar hij zal misschien nog telefoontjes gekregen hebben van andere ploegen, waartegen hij ook nog moest spelen. Komend seizoen voetbalt hij trouwens bij Knokke, normaal gezien toch. Als de overdreven schorsing van één jaar om het verzaken aan de meldingsplicht hem ook niet effectief toegekend wordt.

Monteyne : “Al geven ze me levenslang, ik sluit me sowieso nooit aan bod”

Laurens Monteyne lacht openlijk met de drie jaar schorsing die hij kreeg. “Al geven ze me levenslang, ik sluit me sowieso nooit aan bij de bond.”

En nu zou er misschien ook SW Harelbeke wat boven het hoofd hangen. Monteyne is niet aangesloten bij Harelbeke, maar ook dan zou de club volgens een artikel in het reglement nog verantwoordelijk geacht kunnen worden voor wat iemand in naam van de vereniging uitspookt.

Laat ons vooral hopen dat het voor Bram Paepe wat meevalt. Hij is het slachtoffer in een zaak die er eigenlijk geen hoefde te zijn. Er gebeuren andere dingen in het wereldje. Want je hoeft Zheyun Ye niet te kennen om al eens benaderd te zijn om iets te fiksen in het voetbal. We geven het u op een blaadje. Noem het nu omkoping of niet, maar de komende weken wordt het in het provinciale voetbal op allerlei akkoordjes gegooid. Niet dat er altijd geld aan te pas komt, een etentje werkt ook soms. Wie in het wereldje vertoeft kent de verhalen van ver voor zijn tijd, tot op vandaag is er weinig veranderd. Matchfixing, met medeweten van spelers en bestuurders. Het gebeurt al sinds jaar en dag.