“Stoffel Vandoorne definitief gelanceerd?”

© BELGA
Lode Blomme

Eén jaar geleden lieten we 10 sportredacteurs van KW een voorspelling maken. Welke atleten stonden voor de doorbraak? Welke ploeg zou een prijs pakken? Wie zou sportief verrassen in 2015? Nu, 1 jaar later, confronteren we gedurende 10 dagen onze collega’s met hun uitspraken van weleer. Perfect voorspeld of zwaar de mist in? Lode Blomme zat alvast voor de helft goed met z’n voorspelling.

Door de komst van Fernando Alonso naar McLaren verloor Stoffel Vandoorne zijn reservezitje bij het Formule 1-team, maar de Rumbekenaar laat dat niet aan zijn hart komen en verlegt meteen de focus naar een nieuw seizoen in de GP2 Series. De 22-jarige talentrijke piloot werd afgelopen seizoen al vicekampioen in de wachtkamer van de F1 en wint in 2015 het kampioenschap, waarna de F1-teams niet meer om zijn talent heen kunnen en we een nieuwe Belgische F1-piloot hebben.

26/12/2014

1. Voorspelling eind 2014 : Stoffel Vandoorne wint de GP2 en wordt F1-piloot.

2. Argumentatie : De Rumbekenaar bulkt van het talent, werd het jaar voordien tweede in de GP2 en mits eindwinst in de wachtkamer van de Formule 1 zouden de F1-teams niet meer om hem heen kunnen.

3. Vaststelling eind 2015 : Stoffel Vandoorne won effectief met groots machtsvertoon de GP2 Series, maar is tot op vandaag nog geen F1-piloot.

Wat er ook beslist wordt : Vandoorne blijft er rustig onder en beseft dat hij die beslissing toch niet in de hand heeft

4. En wat nu ? : “Stoffel Vandoorne won niet zomaar de GP2, hij overklaste de tegenstand. De Rumbekenaar kroonde zich enkele manches voor het einde al tot eindwinnaar en is de vroegste wereldkampioen ooit. Hij gaat daarmee zelfs toppers als Nico Rosberg (winnaar GP2 in 2005) en Lewis Hamilton (winnaar GP2 in 2006) vooraf. In de twee seizoenen in de GP2 verbrak Vandoorne bovendien zowat alle records (5 polepositions en 7 zeges dit seizoen, 13 in totaal in de GP2). Het eerste deel van mijn voorspelling deed Stoffel Vandoorne dus met glans uitkomen.

Wat het tweede deel betreft is dat (voorlopig) niet gelukt. Net na het seizoen zette Vandoorne zijn sollicitatie naar een F1-team nogmaals extra kracht bij door in F1-bandentesten in Abu Dhabi iedereen naar huis te rijden, inclusief 9 Formule 1-piloten onder wie ex-wereldkampioenen F1 Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Maar de realiteit is dat hij tot op vandaag nog steeds geen F1-team heeft voor volgend seizoen. Verschillende scenario’s passeerden al de revue: in de plaats van Jenson Button (die zou stoppen) of Fernando Alonso (sabbatjaar), maar beide F1-toppers blijven tot nader order eerste keus bij McLaren. Het team zou voor Vandoorne ook een zitje kunnen kopen bij een kleiner team, maar ook daar is voorlopig geen sprake van. Wat er ook beslist wordt : Vandoorne blijft er rustig onder en beseft dat hij die beslissing toch niet in de hand heeft. Hij hoopt er nog steeds te geraken met zijn uitzonderlijke talent en blijft voorlopig reserverijder bij McLaren-Honda. Onlangs ging hij ook testen in de Japanse Super Formula om daar mogelijk in 2016 aan de slag te gaan, maar we blijven met Vandoorne hopen dat er de komende weken toch nog een West-Vlaams zitje in de F1 uit de bus valt voor volgend seizoen.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier