Schiervelde is uitverkocht, maar er zal nog meer volk op de Bosuil zitten

© VDB
Wouter Vander Stricht

Je moet al van Mars komen om niet te weten dat KSV Roeselare zaterdagavond speelt voor de promotie naar eerste klasse A. Maar misschien nog meer dan het sportieve gegeven is, is de aard van de tegenstander wel mee de oorzaak. De politiediensten voorzien een ware machtsontplooiing om – bij winst of verlies – de bezoekende fans van traditieclub R. Antwerp FC in toom te houden. De zenuwen staan duidelijk zeer strak gespannen, tot zelfs ver buiten Schiervelde.

Ook al interesseert voetbal je geen fluit, dat ‘den Antwaarp’ naar Roeselare komt, zet alles en iedereen op scherp in Roeselare en omgeving. Een veiligheidsperimeter van 60 vierkante kilometer, zodat alle ‘geseinde’ Antwerp-supporters meteen kunnen worden geklist, dat zegt al genoeg. Over getallen willen ze zich niet uitspreken, maar naar verluidt moeten 220 agenten ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Cafébazen houden hun hart vast, net als de bewoners van de West-Vlaamse centrumstad. Vorig jaar, toen Antwerp op de slotspeeldag naast de titel greep, hielden de rood-witte fans lelijk huis in eigen stad.

Natuurlijk zitten er nu ‘maar’ 800 Antwerpfans in het stadion, maar gevreesd wordt dat er nog heel wat zullen meereizen om de eventuele promotie – waar de club al zo lang naar smacht – mee te vieren. Goed nieuws is dat al ruim 10.000 fans op groot scherm op de Bosuil zullen kijken. In vijf uur tijd waren al die tickets de deur uit. Daarop heeft de club – met toestemming van de Antwerpse autoriteiten en tot opluchting van de Roeselaarse – ook tribune 1 opengesteld en wordt dat aantal straks dus nog flink aangedikt. Ook Schiervelde zal uitverkocht zijn, maar er zal dus meer volk op de Bosuil zitten dan in Roeselare.

“Als ze bij Antwerp denken met één been in eerste klasse A te staan, dan zouden ze wel eens van een kale reis kunnen terugkeren”

In Antwerp brengen ze dus alles in gereedheid, maar in Roeselare doen ze dat ook maar dan wat meer in stilte. Al staan bij de club ook de zenuwen gespannen. Niet enkel organisatorisch, maar ook sportief. Als ze bij Antwerp denken met één been in eerste klasse A te staan, dan zouden ze wel eens van een kale reis kunnen thuiskomen. Met niemand minder dan Barcelona als voorbeeld, zien ze de ommekeer volledig zitten. En de stunt hoeft ook zo groot niet te zijn als die van de Catalanen. KSV Roeselare eindigde in de competitie ook voor Antwerp, een 2-0 zege zou dan ook geen wereldwonder zijn. Antwerp is door de zege in de heenwedstrijd natuurlijk de favoriet, maar West-Vlamingen wentelen zich wel graag in de underdog-rol.

12 jaar geleden beukte KSV Roeselare al de poort eens open naar eerste klasse. Toen nog met 18 ploegen. KSVR zou er vijf jaar blijven, maar daarna heel wat moeilijke seizoenen kennen in tweede klasse. Tot de competitiehervorming, onder impuls van de KSVR-ceo Johan Plancke, er kwam. Vorig jaar pakte KSVR het achtste en laatste ticket voor eerste klasse B, dit jaar onder impuls van de Chinese investeerder Xiu Li Hawken werd een meer dan deftige ploeg op de been gebracht. Tot verrassing van velen pakte KSV Roeselare de eerste periodetitel en waren ze zo al zeker van de promotiefinale. De Chinese mecenas is zaterdag op de afspraak en zij brengt geluk. Bij haar bezoekjes wint Roeselare altijd, benieuwd of ze opnieuw als talisman zal fungeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier